Гледат в зала проектозакона за висшето образование, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС  (на живо)

България 24.01.2024 10:54 Снимка: ДНЕС+

Гледат в зала проектозакона за висшето образование, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС (на живо)

Заплатите на университетските преподаватели да бъдат обвързани със средната заплата за страната. Това решиха депутатите, приемайки с 13 гласа "за" на първо четене в парламентарната просветна комисия промени в закона за висше образование, предложени от депутати от ГЕРБ, начело с  народния представител от СДС в парламентарната група ГЕРБ-СДС доц. Медиха Хамза, Красимир Вълчев и др.

Според приетите промени, които следва да бъдат гласувани в пленарна зала, минималната заплата за най-ниската академична длъжност "асистент" следва да е не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а средната заплата на преподавателите в държавните висши училища - не по-ниска от 170% от средната заплата за страната.

За стипендиите на докторантите е предвидено техният размер да е не по-нисък от 125% от минималната заплата за страната. Сред новите текстове има изрично посочване, че средствата от държавния бюджет за висше образование се планират ежегодно в размер не по-нисък като сума и размер от БВП спрямо заложеното в бюджета за предходната година и следват целите, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование. 

С приетите промени през 2023 г. минималната заплата за най-ниската академична длъжност асистент е 1810 лв. от 1 август и изостава от темпа на развитие, който трябва да се изпълнява, за да бъде академичната общност в конкурентна среда и да се доближава до европейските критерии", аргументират се депутатите, вносители на законопроекта.

В залата се чуха предложения за повишаването на стипендиите на докторантите от две политически сили.

В момента дебатите по него продължават в пленарна зала на Народното събрание.

Очаквайте подробности!

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027