Главчев към Мертен: Партньорството със САЩ в ядрената енергетика ще продължи

България 20.04.2024 11:27 Снимка: ДНЕС+

Главчев към Мертен: Партньорството със САЩ в ядрената енергетика ще продължи

България и САЩ имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност, констатираха на среща в Министерския съвет американският посланик Кенет Мертен и служебният премиер Димитър Главчев. Това е първа официална среща между двамата, откакто бе назначен служебният министър-председател.

Димитър Главчев е изразил увереност, че ще продължи енергийното сътрудничество между двете страни и по-специално в областта на ядрената енергетика, съобщиха от правителствения пресцентър.

По време на разговора бе посочено, че проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети в работата на настоящето правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация.

Подчертано бе взаимното задоволство от постигнатите резултати в сектор "Енергетика", особено в газовата диверсификация, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Изтъкнато бе, че предприетите от България стъпки в тази посока са впечатляващи. Сътрудничеството между двете страни допринася за увеличаване на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставки не само в нашата страна, но и в региона, уточняват още от МС.

Сред обсъдените теми по време на срещата бе и напредъкът на проекта за разширение на подземното газово хранилище "Чирен". Подчертано бе, че удвояването на капацитета за съхранение на природен газ е от стратегическо значение за енергийната сигурност, диверсификацията и развитието на газовия пазар в региона.

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на енергетиката Владимир Малинов също проведоха среща с посланика на Съединените американски щати Кенет Мертен.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини