Главчев: Има настройка за коалиция между първите три групи в ЕП

България 20.06.2024 09:05 Снимка: ДНЕС+

Главчев: Има настройка за коалиция между първите три групи в ЕП

Според служебния премиер евентуалната коалиция между ЕНП, социалистите и "Обнови Европа" може да е добър пример за българския парламент

"Има много сериозна настройка да се формира коалиция в Европейския парламент между Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа". Представителите на тези политически семейства в ЕП дават добър пример и на българския парламент как да се постигне мнозинство от проевропейски сили - това каза служебният премиер Димитър Главчев, който в началото на днешното правителствено заседание направи коментар на по-важните теми в европейски и национален план от последната седмица.

За срещата на лидерите на ЕС

Относно срещата на лидерите на ЕС отпреди дни и каза, че "не върви да споделя много", тъй като срещата е била неформална, но на нея е станало ясно, че има "много сериозна настройка" за коалиция между първите три сили в ЕП. "Дебатът предизвика реакции на някои от участниците, които не са от тези три партии, но всички към момента са настроени, че тези три групи ще гласуват заедно", посочи Главчев. 

"Всички те казаха, че принципът им е да бъде проевропейска насочеността на тази коалиция и да подкрепя Украйна, каза още премиерът. Той направи уговорката, че трябва да се изчака официалната среща на лидерите на 27-28 юни, за да бъде всичко окончателно. "Защото после от изявления чух неща, които не бяха в този вид, в който се представиха. Може би на много места е нормално първо да се говори едно, а после друго", коментира Главчев. 

Той все разказа и някои подробности от неформалната среща на 17 юни. Предложени бил три имена - едно за председател на Европейската комисия, друго име за председател на Европейския съвет и трето - за върховен представляващ или външен министър и заместник-председател на ЕК. За избора не се изисква консенсус, а е достатъчно мнозинство от 55% от гласувалите, което прави 17 участници в Европейския съвет, обясни процедурата Главчев.

Трите политически семейства към момента имат между 405 и 410 души мнозинство, за да бъдат гласувани кандидатурите в Европейския парламент, тъй като за тяхното гласуване са необходими 361 гласа. За председател на Европейския съвет също към момента има постигната договорка, каза Димитър Главчев. Всичко обаче ще се формализира на 27-28 юни, подчерта той.

За срещата на върха в Швейцария относно мира в Украйна

Министър-председателят информира министрите и за резултатите от срещата на върха в Швейцария относно мира в Украйна. Той поясни, че това е първа такава среща на толкова високо равнище. Над 80 страни присъстваха и повечето от тях се обединиха около съвместно комюнике, каза Главчев. Основното, по думите му, е, че трябва да се върви към траен мир в Украйна, който може да бъде постигнат на базата на международното право.

Разгледа се основно формулата за мир, представена от президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи Димитър Главчев. Той подчерта, че всички предложенията трябва да бъдат съобразени с международното право и с устава и Хартата на ООН, за да бъде мирът справедлив и траен.

Главчев представи три основни акцента от срещата. Първият е свързан с ядрената безопасност. Главчев съобщи, че е участвал в специален панел, посветен на темата. Всички участници, разказа Главчев, са се обединили, че трябва да има безопасност при използване на ядрените мощности при мирното им приложение, а военното е немислимо.

"Похвалихме се, че диверсифицирахме доставките в атомната електроцентрала "Козлодуй", каза премиерът. Той съобщи, че всички са се обединили около това, че процесите, които се отнасят за ядрените централи в Украйна, трябва да са под контрола и съгласно принципите на международната агенция за атомна енергетика.

Вторият акцент на срещата в Швейцария е била продоволствената сигурност и сигурността на доставките, които трябва да бъдат непрекъсваеми и своевременни, като за целта трябва да се осигурява всякакъв транспорт, каза Главчев и допълни, че основен фокус е поставен върху корабоплаването и то в Черно море и Азовско море. На срещата е постигнато съгласие, че е абсолютно недопустимо да бъдат обстрелвани търговски кораби и да се прекъсват доставки.

Третата основна тема, обсъдена на срещата на върха в Швейцария, е била свързана с връщането на военнопленниците, които трябва да бъдат напълно разменени между Русия и Украйна. Особен акцент е бил поставен върху депортирането на деца, като е станало ясно, че 20 хиляди украински деца са депортирани основно в Русия и Беларус, посочи служебният премиер.

За градушките у нас

Извън темата за срещата на лидерите на ЕС и срещата на върха в Швейцария относно мира в Украйна, Главчев коментира и градушките от миналата седмица: "Всички се убедиха как бързо умеем да действаме, дори и сред природни бедствия, каквато беше градушката, която сполетя България. Цялото правителство реагира много бързо, всички отговорни министерства поеха своите задачи".

По думите му заедно с министри от кабинета са били на място и са разяснили на хората как трябва да действат. От Агенцията за социално подпомагане са асистирали на хората как трябва да попълват заявленията си за получаване на еднократни помощи. Главчев подчерта, че това ще продължи, докато правителството е в този състав, но изрази увереност, че и следващото правителство ще постъпва по този начин при бедствия.

Комисията, която оглавява министър Калин Стоянов по бедствия и аварии, ще действа в този смисъл. С Министерството на финансите е уточнено, че каквото може, ще се отпусне на тези, които не попадат в обхвата на Комисията и на еднократните помощи, които ще бъдат изплатени от социалното министерство, добави служебният премиер.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095