„Гласове“: В полезрението на службите влиза сделка за зенитно-ракетен комплекс за Украйна

България 14.05.2022 08:32 Снимка: ДНЕС+

„Гласове“: В полезрението на службите влиза сделка за зенитно-ракетен комплекс за Украйна

Скандална сделка със зенитно-ракетен комплекс „Оса“ за Украйна е реализирана с участието на правителството, съобщава „Гласове”, позовавайки се на свои източници в кабинета. Според тях сделката е попаднала в полезрението на българските служби.

Украинската страна е поискала от България системата за противовъздушна отбрана, която е на въоръжение в Украйна. Това е станало по време на визитата на българската делегация, която посети Киев, начело с премиера Кирил Петков, в края на април.

За да реализират сделката, без да нарушават формално позицията на Корнелия Нинова, че България не изнася оръжия за Украйна, управляващите измислили сложна схема с корупционен елемент, в която участват Министерството на отбраната и ведомството на самата Нинова.

За да извади комплекса „Оса“ от въоръжението, МО го предава за утилизация. По закон това може да извърши само частна фирма. Министерството го продава на минимална цена на оръжейна фирма. Вместо да утилизира обаче, тя го продава на пазарни цени и десетократно по-скъпо през посредник на украинците. Според източниците печалбата за фирмата възлиза на 100 млн. евро.

Още по-скандален е фактът, че износът на каквото и да е оръжие може да стане само с одобрението на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, както се полага по закон, защото тя е председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Без одобрението на тази комисия не е възможно да се продаде нито един патрон извън България. Остава открит въпросът на каква цена е реализирана тази схема. При печалба от 100 млн. евро за частната фирма оставяме на въображението на читателите да поработи върху размерите на комисионните, които са раздадени за сделката, маскирана като утилизация, пише медията.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648