Гешев предлагал промяна в обвинителния акт, според Марковски това не трябва да се случва

България 08.07.2020 20:15 Снимка: ДНЕС+

Гешев предлагал промяна в обвинителния акт, според Марковски това не трябва да се случва

Усилията трябва да бъдат насочени към това да се събират доказателства почтено, честно, а не да са повече или по-малко, трябва да са достатъчно. Това не е магия, адвокатите не са шамани. Това каза адв. Марин Марковски по повод искането на промяна в НК от страна на Иван Гешев, така че обвинените да получават присъди с по-малко доказателства.

Във връзка с изказването на главния прокурор, че ако по света с 0,1 доказателства може да се постигне осъдителна присъда, то в България осъдителната присъда трябва да бъде 1%, Марковски каза, че не може да има стандарти при получаване на присъдите, защото случаите са различни, съобщи bTV.

Той обясни, че има директива 2016 343, директива на ЕС, която казва, че трябва да се укрепва презумпцията за невинност, обясни Марковски. Всеки един акт трябва да почива на категоричната доказаност, там има изисквания, че самата прокуратура, когато внася обвинителния акт да го обезпечи с доказателства, добави адвокатът.

Само, че когато се разсъждава по начин, който е свързан с разбирането му, че България трябва да победи престъпността, но не за сметка на законността, няма да има победа над престъпността, счита Марковски.

Според него не бива публично да се пускат чатовете, които разпространи в последните седмици държавното обвинение, свързани с Пламен Бобоков: "Защото дори търсим помощ от цивилизацията на Европа, която е уникална, хуманна, човешка, и пак в тази директива, се казва, че не бива да има публично представяне на това, че човек е престъпник, преди присъдата да влезе в сила", коментира Марковски.

Според него обвинителен акт трябва да има след предварителната работа на полицията, която подготвя доказателствата, след което прокурора ги подрежда със знание и опит./news.bg

CHF CHF 1 1.81263
GBP GBP 1 2.16941
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27277
USD USD 1 1.6627