Гешев иска от Рюте доказателства за 50-те евро, Гълъб Донев вика трима министри на среща

България 05.12.2022 08:39 Снимка: ДНЕС+

Гешев иска от Рюте доказателства за 50-те евро, Гълъб Донев вика трима министри на среща

Премиерът Гълъб Донев свиква министрите на вътрешните работи, на правосъдието и на външните работи в понеделник, а главният прокурор Иван Гешев ще иска доказателства от Нидерландия, че нелегалните мигранти минават границата на Турция с България срещу 50 евро.

Реакцията от върховете на властта дойде след изявлението на Марк Рюте, че Нидерландия ще наложи вето за влизането на България в Шенген. Заяви, че иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро.

“Заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това. Ако нашите партньори от Нидерландия имат такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ”, коментира Иван Гешев в неделя.

Служебният премиер Гълъб Донев пък обяви, че на срещата с вътрешния, външния и на правосъдието министри ще бъде направен преглед на действията на правителството за готовността на България да се присъедини към шенгенското пространство.

Първият остър коментар дойде в петък малко преди полунощ.

“Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на ЕС. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вместо европейска солидарност България получава цинизъм!”, написа президентът Румен Радев във фейсбук. Същия ден той говори и с канцлера на Австрия, която е втората държава от ЕС, несъгласна с присъединяването на България към Шенген.

“Австрийският канцлер беше вътрешен министър. Тогава Курц каза, че България пази най-добре шенгенската граница. Две години безвремие и експерименти, политически назначения в МВР и чистки водят до този резултат”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Враца, където беше на посещение при партийния актив. Според него Рюте казва истината, защото границата ни сега е разграден двор. “Над 75 хиляди мигранти има в Австрия. Канцлерът казва: “Откъде дойдоха?”. А те като отидат в центровете, казват откъде са минали”, посочи Борисов. Той повтори тезата си, че преди 2 г., когато управляваше ГЕРБ, миграцията била нулева и граничарите се ръководили от най-добрите професионалисти. Борисов не е съгласен с идеята България да предприеме контрамерки срещу Нидерландия заради позицията ѝ.

“Другите ще си отидат в Шенген, нас ще ни откъснат и ще си останем като буфер за бежанците. Това преди години беше и първата идея - бежанските центрове да са по границата, но благодарение на приятелите ми в ЕК се реши за изнесени центрове извън границите на ЕС. Иначе в Странджа планина щеше да има поне половин милион бежанци”, казва още лидерът на ГЕРБ.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви по този повод, че лидери от страните - членки на ЕС, са му казали, че Борисов ги лъжел, когато е бил премиер.

По думите му те били информирани, че граничният пункт Капитан Андреево е “пробит”, а нефтеното пристанище “Росенец” е врата на Русия към ЕС. Петков не пожела да посочи конкретни имена на лидери.

“Част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, че имаме проблем с корупцията и с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме мерки за борбата с корупцията”, пише в декларацията на “Продължаваме промяната” заради отказа на Нидерландия да ни пусне в пространството. От партията ще внесат декларация в парламента за бързо приемане на законите за антикорупционната комисия, за ограничаването на правомощията на главния прокурор, за обществените поръчки и други./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648