ГЕРБ с въпроси към Радев и ЦИК за предстоящите избори (ВИДЕО)

България 08.09.2021 17:06 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ с въпроси към Радев и ЦИК за предстоящите избори (ВИДЕО)

„В момента се провежда среща между ЦИК и президетът по отношение на възможните дати за избори, дали те ще бъдат 2 в 1 или три поредни недели. И по механизма за начина на гласуване. Ние от ГЕРБ многократно сме поставяли въпроса, че демокрацията дава възможност на гражданите да гласуват по начин, по който те изберат“, заяви на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя допълни, че демокрацията е да даваш права, а не да отнемаш такива.

По думите й последните изменения в Изборния кодекс са лишили от права редица български граждани, което е довело до ниска избирателна активност. Според ГЕРБ все още има време, а и на фона на липсата на информация кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори, парламентът да взема спешни решения. Атанасова отчете, че към този момент правна комисия все  още не е разгледала техните предложения, което вероятно няма да се случи.

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че ги интересува дали машините за гласуване са собственост на държавата или на частната фирма, софтуерът чия собственост е, предстоящите избори отново ли ще се провеждат от частна фирма, което той определи като безпрецедентен случай в ЕС.

„В секции в чужбина машините ще бъдат ли обслужвани от български граждани? Български граждани ли ще пренасят флашките? Ще знаем ли кое е техническото лице, което отговаря за изправността на машините? Ще бъдат ли броени всички разписки във всички секции?“, запита Чолаков и допълни, че ако ГЕРБ не получат отговор, то поне се надяват медиите да питат след срещата на Радев и ЦИК./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448