ГЕРБ не виждат "Възраждане" в бъдещ кабинет

България 05.10.2022 10:06 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ не виждат "Възраждане" в бъдещ кабинет

Това, че сме критични един към друг, не означава, че не можем да се обединим по важни приоритети. Това заяви бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева пред БиТиВи.

ГЕРБ са отговорни и няма как да кажат, че ДПС не са евроатлантическа партия, защото са такава. С "Възраждане" не мисля, че има какво да говорим по геополитика, но когато става въпрос за правителство, което трябва да бъде с ясна геополитическа ориентация, ГЕРБ не виждат "Възраждане" в бъдещ кабинет.

Захариева приема като позитивен сигнал мълчанието на "Продължаваме промяната" към настоящия момент. Изказването на Атанас Атанасов е бягане от отговорност, според нея.

Екатерина Захариева е на мнение, че все още е рано да се говори кой ще е бъдещият премиер. Идеята на ГЕРБ е да се определят хора, които да направят първите контакти, да се определят ясните приоритети, ясната политическа ориентация, Еврозоната, ясната оценка на войната в Украйна, Шенген, справяне с кризите на енергетиката и газа, обясни тя. Редно е най-голямата партия да излъчи премиер, но не го поставихме като условие, подчерта Захариева.

ГЕРБ носят своята отговорност и точно затова са излезли с оферта. Захариева се надява партиите да откликнат на поканата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Тя призова останалите партии да не се месят в ръководството на ГЕРБ.

Във връзка с позицията на България за членството на Украйна в НАТО, Захариева заяви, че Украйна не е готова веднага да стане съюзник на Алианса.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648