ГЕРБ към Радев: Участвате във внушение, че вотът ще бъде манипулиран

България 12.01.2021 11:25 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ към Радев: Участвате във внушение, че вотът ще бъде манипулиран

Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни, категорична беше Караянчева

На консултациите за провеждането на парламентарните избори при президента представителите на ГЕРБ поставиха остро въпроса на държавния глава, че с негово участие се създават внушения, че ГЕРБ ще манипулира или купи изборите.

"В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани... Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, което бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това", изтъкна председателят на парламента Цвета Караянчева. Според нея държавният глава кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което също са внушения.

"Апелирам за по-спокойно говорене. Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни", посочи председателката на Народното събрание. Тя напомни и случващото се в САЩ. Председателят на парламента обяви, че ГЕРБ е печелила три път парламентарни избори без да ги организира. Караянчева уточни, че не партията прави изборите, а институциите, които си взаимодействат една с друга.

Караянчева замести лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов на консултациите при президента за изборите и в това си качество тя си позволи да отправи тези предупреждения към президента, че с негово участие се руши доверието в институциите и в изборите.

В отговор Румен Радев подчерта, че внушенията се опровергават само по един начин - с мерки, които да убедят хората, че няма манипулации. Той цитира данни от бившия член на ГЕРБ Цветан Цветанов, който досега е участвал в изборите, че имало манипулации, както и припомни предложенията му за ротация на полицейски началници. В заключение президентът изтъкна, че е канил всички партии, защото за него е важен гласът на всеки един българин.

Според Румен Радев има технологично време да се реши проблемът с гласуването на българите зад граница и предложенията не трябва да се отхвърлят като екзотика.

Държавният глава призова на наблюдатели и застъпници да се даде законодателна възможност да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълването на протоколите. Той каза още, че партиите искат справедливо разпределено време в медиите по време на кампанията./tribune.bg

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332