Георги Лозанов: Медиите да дадат легитимност на новите фигури в обществения живот

България 21.02.2013 07:35

Медиите запазиха ролята си на балансьор по времена протестите, но сега от тях зависи да дадат легитимност на новите фигури в обществения живот.

Това коментира за БТА председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов по повод последните събития в страната.

Той подчерта наличието на ново значение на медиите в обществото. Те трябва да изиграят легитимираща роля по отношение на протестите като нов публичен субект, който да добие своите лица и те да се превърнат в публични говорители, та даже и в нов политически субект, заяви експертът.

По думите му сега до голяма степен именно

протестиращите диктуват политическия дневен ред, а това не може да бъде анонимна маса.

Тя трябва да бъде граждански субект, който да има своите лица и единственият начин, по който може да получи легитимност, е чрез медиите, смята Лозанов.

Според него има очакване към медиите да извършат тази легитимираща роля, но това, макар да е започнало, все още не се е случило в своята пълнота.

Той определи като "фалстарт" началото на този процес с появата на фигура, която заговори от името на протестиращите, без да бъде припозната като техен говорител. Медиите и главно телевизиите са тези, които трябва да представят пред аудиторията и да дадат легитимност на тези нови фигури в нашия обществен живот, категоричен е експертът. По думите му

в самите медии от ден-два се усеща промяна на тона и по-голямо взаимодействие с гражданите.

Медийният експерт анализира, че като цяло телевизиите изпълняват своя ангажимент да информират аудиторията и го правят в пълнота, тъй като картината е много богата.

Той отбеляза, че протестите почти изцяло са станали централно събитие, което е подменило програмата с извънредни емисии.

По думите му медиите са извършили своята информационна работа, представили са и продължават да представят различните гледни точки - освен тези на всички политически сили, има и позиции на различни експерти, включително представители на широката аудитория.

Телевизиите проявяват интерактивност, търсят информация и когато има мълчание от страна на политиците и институциите, оказват журналистически натиск, коментира медийният експерт.

Той обобщи, че като цяло медиите, с изключение на някои партийни, спазват балансирана позиция, не взимат страна и извършват работата си на посредник.

Лозанов отбеляза сложната роля на медиите, които освен да информират изчерпателно, трябва и да балансират, така че да не се предизвиква нетърпимост между гражданите. Начинът, по който те отразяват протестите, не трябва да провокира ескалиране и да се стига до сблъсъци, заяви председателят на СЕМ. /vesti.bg

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878