Георг Георгиев определи действията на външно министерство като мудни след провокацията на Русия

България 22.01.2022 19:40 Снимка: ДНЕС+

Георг Георгиев определи действията на външно министерство като мудни след провокацията на Русия

По думите му България в момента има „мекост“ в позицията по отношение на важни дипломатически теми

Позицията на България, свързана с разговорите НАТО - Русия е доста неразбираема и объркана, коментира по БНТ бившият зам.-външен министър Георг Георгиев от ГЕРБ.

„Такава провокация от страна на Руската федерация може да се счете за намеса в нашето управление. Ние трябва да се откажем от начина, по който досега сме членували в НАТО. Може да поискат такова нещо и от страна на Европейския съюз“, каза той. По думите му се е забавила реакцията на България.

„Ние в подобни ситуации, действахме в рамките на един час, за да излезем с позиция“, възмути се Георгиев. Той разкритикува и работата на министъра на външните работи в момента.

„Министърът на външните работи, за съжаление го казвам, ние я видяхме един единствен път на нейната клетва в парламента, до момента аз не съм чул коментар от нея“.

Той определи действията на външното ни министерство като мудни и напомни, че България е страна членка на НАТО и пази външните граници на Европейския съюз.

Според него трябва да бъде получено и уверение от северноатлантическия пакт, че стои зад нас като държава членка.

„Аз не знам какви са позициите на министър-председателя по отношение на сериозни теми като членството ни в НАТО, Република Северна Македония и други", обясни Георгиев.

По думите му България в момента има „мекост“ в позицията по отношение на важни дипломатически теми. Той коментира и последното посещение на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония.

„Самият консултативен съвет потвърди позициите ни по отношение РСМ, затова не мисля, какво повече е постигнало посещение на премиера в Скопие“, коментира Георгиев.

Той смята, че има и дефицит на информация по отношение на българските искания, които ние сме предявили към Скопие./БНТ 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648