Ген.-майор Явор Матеев: Запазили сме се като народ, защото пазим родовата си памет

България 22.09.2023 10:41 Снимка: ДНЕС+

Ген.-майор Явор Матеев: Запазили сме се като народ, защото пазим родовата си памет

България се е запазила като народ, род и родина през вековете най-вече поради това, че сме запазили родовата си памет, славните победи на Българската армия на бойното поле, войнските традиции, нашата вяра, православните ценности, българската азбука, език и книжнина - това каза пред БНТ генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции.

"Не мога да не изпитвам огромна гордост да съм наследник на славни пълководци, защото Българската армия не винаги се е ръководила в славните си битки не само от генерали. Свидетели сме и на войни, в които капитаните са предвождали войската. Така, че и задължение и отговорност, и личен пример, който трябва да даваме на тези след нас.

По думите му, армията заедно с православната ни църква през вековете се е установила като институция, като един от двата основни стълбове на държавността. Армията дълбоко осъзнава своята отговорност и като задачи, свързани със защита на териториалната цялост и независимостта на страната, и като задачи да се опазва родовата памет и духа на българския народ.

За него 22 септември е едно своеобразно продължение и завършек на десетилетните борби и въжделения на нашия народ за свобода и независимост.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811