България 24.02.2024 08:29 Снимка: ДНЕС+
Федерацията на месопреработвателите: Само 1/3 от свинското месо у нас е българско
По традиция най-консумираното у нас месо е свинското. След него българите нареждат пилешкото, рибата, телешкото и основно по празници - агнешкото месо. По-големият проблем обаче е, че преобладаваща част от най-използваните меса у нас са внос. Данни на Федерацията на месопреработвателите показват, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно производство. Каква е причината за това, как клиентите се ориентират в пазара между вносното и българското месо и намаляла ли е консумацията му?
Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от него, която може да достигне директно до потребителя и гарантирно е прясно, се намира единствено в магазините на производителите.
Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да откликнат на всички заявки на търговците.
"Около една трета от месото, което е на пазара, е продукт на български производители", сподели Георги Палишки - мениджър продажби в свинекомплекс.
Причините - слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули. Така на практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено месо.
"Русенецът се научи да търси българското месо. Смятам, че това важи не само за Русе като регион, а за цялата страна. За тази година сме заложили 50-55 хиляди животни, което е повече от 2023 година", обясни Палишки.
И докато свинефермите се възстановяват, то в другите сектори от животновъдството стопанства фалират, а стадата драстично намаляват.
"За последните пет имаме над 30 процента намаление на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти намаление, от 12 милиона и половина овце и кози в момента има 850 хиляди", разкри Диян Тодоров - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Новият подход - от фермата до трапезата, у нас така и не заработил. Затова животновъдите настояват да се въведе закон за търговия с храни от земеделското производство.
"Нека да има ясно регламентирана максимална надценка по веригата, за да не става така, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на много висока цена", призова Тодоров.
Независимо от цената, клиентите търсят българското производство и казват, че не лишават домакинствата си от месо.
"Предпочитам местните продукти на нашия пазар, а не внос, защото са пресни и по-качествени, така мисля", споделя Теодор.
Ваня пък обясни, че купува често телешко варено, риба един път в седмицата, но свинското предпочита най-вече.
За предстоящите пролетни празници животновъдите отсега са наясно, че отново ще ядем вносно агнешко. "Сметката е проста, когато имате 800 хил. овце да предположим, че ще имаме 700 хил. агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден със сигурност нямаме", разкри Диян Тодоров пред Нова.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 22:43 ЦСКА бързо уби интригата и пак не прости на "Левски"
- 21:02 Хороскоп за неделя, 28 април 2024 г.
- 20:07 Преговори ще има: „Боташ“ предпочита да продължи сътрудничеството с „Булгаргаз“, а не да го прекрати
- 19:34 Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония
- 19:19 „Уолстрийт джърнъл“: Американското разузнаване смята, че Путин вероятно не е наредил Навални
- 19:06 Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания
- 18:53 Недостиг на кадри: Бизнесът търси стругари за 3000 лева
- 18:41 3 години и половина затвор за подкуп получи бивш министър на здравеопазването в Румъния