Фандъкова отнесе акт заради незаконен светофар на бул. "Гешов"

България 17.09.2021 17:32 Снимка: ДНЕС+

Фандъкова отнесе акт заради незаконен светофар на бул. "Гешов"

РДНСК София връчи Констативен акт на кмета на Столична община за незаконно строителство на светофара пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

News.bg припомня, че именно до този светофар през февруари на бул. "Иван Гешов" от токов удар загина 16-годишно момче.

Проверката потвърждава данните от полученото през месец юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него бе посочено, че в отдел "Архивно обслужване и дигитален архив" при НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" на бул. "Акад. Иван Гешов" в участъка между бул. "България" и ул. "Св. Георги Софийски". Изключение прави издадено разрешение за строеж за обект: "Преасфалтиране на бул. "Акад. Иван Гешов" до ул. "Св. Георги Софийски" и подмяна на уличен водопровод на ул. "Григор Начевич" до съществуващ водопровод". Тогава РДНСК - София изиска от кмета на Столична община и дирекция "Управление и анализ на трафика" - СО данни за извършени от Столична община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. "Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Връченият на кмета на Столична община Констативен акт е основание за започване на процедура по реда чл. 225, ал. 1 от ЗУТ, за премахване на незаконен строеж.

Трагичният инцидент предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване.

След проверка на община "Триадица" беше установено, че от шахта са изведени два кабела над земята.

Преди три месеца започна вдигането на павилионите пред болница "Свeти Иван Рилски"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448