Енергийният министър: Държавата трябва да е собственик на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

България 20.11.2023 17:31 Снимка: ДНЕС+

Енергийният министър: Държавата трябва да е собственик на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

С поемането на 3 млрд. лв. гаранции за изграждането му се помага да се намери финансиране от банки при добри лихви, казва Румен Радев

България ще даде 3 млрд. лева за държавни гаранции за изграждането на VII блокна АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката Румен Радев пред журналисти преди началото на кръглата маса за иновации при съхранението на енергия.

Радев уточни, че това не е капиталов разход. "Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, за да има най-добрите възможни лихвени условия, такси и други условия", каза той. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на "Уестингхаус".

Преди да се отговори на въпроса колко ще струва изграждането на VII блок трябвало да се получи техническия доклад на "Уестингхаус", който трябва да е готов до април 2024 г.

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране. Министърът посочи, че очаква банката да не бъде една, защото проектът е голям. "Държавата трябва да бъде собственик на тези съоръжения", изтъкна Румен Радев.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361