Емил Хърсев: Не плащаме реалното потребление на тока

България 25.09.2021 10:41 Снимка: ДНЕС+

Емил Хърсев: Не плащаме реалното потребление на тока

"Първото, за което се сещат българските индустриалци, е да поискат някой да им плати 70 лв. на всеки един изхарчен мегават, което означава да субсидираме потребление. Аз не бих им платил един лев. Един бизнес не трябва да разчита държавата да го храни и да му поема части от разходите по никакъв начин. Същият ефект би могъл да се получи.

Това заяви финансистът Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

И това е разумното решение за мен, като се преразгледат редица добавки към цените на електроенергията, които задължават българския бизнес да субсидира износа, потреблението на населението и неефективното управление на енергийната система у нас. Всъщност цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток, а всякакви задължения към обществото, такси, всевъзможни фондове и т.н.", добави той.

"Добре знаем обаче, че българската икономика е три пъти по-енергоемка от тази на ЕС, което означава, че всякакво покачване на цените на електроенергията и другите енергоносители, се отразява три пъти по-силно върху нашите производители, които много силно са засегнати от този процес. И тук стои въпросът какво би могло да се направи в тази ситуация", коментира икономистът Ганчо Ганчев.

Бизнес, който си купува електроенергията ден за ден, а не за няколко месеца напред, не може да си направи никаква прогноза за разходите. Засега нищо не е сигурно, макар че има прогнози за 20-процентен ток от януари следващата година. Необходима диверсификация на доставките на газ, защото прекомерната зависимост от един доставчик е опасна, считат те./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448