Eленко Божков: Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ "Козлодуй"

България 28.03.2023 15:37 Снимка: ДНЕС+

Eленко Божков: Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ "Козлодуй"

Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ "Козлодуй" по технология AP 1000 с "Уестингхаус", обяви пред медии след участие на конференция за развитието на ядрената енергетика у нас служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

Основните цели, които си поставя министерството с подписването на този договор са - максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт.

Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ за изграждане на такива ядрени мощности. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства трябва да бъде ратифицирано от българския парламент. 

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648