Експерти по киберсигурност: Не се доверявайте сляпо на всеки мейл

България 24.09.2023 17:15 Снимка: ДНЕС+

Експерти по киберсигурност: Не се доверявайте сляпо на всеки мейл

Как да се предпазим от онлайн измами? Как да избегнем източването на сметките си? И как да защитим личните си данни в мрежата? Тези въпроси коментираха експертите по киберсигурност Кирил Григоров и Владислав Венев.

„Мисля, че това е нещо, което наблюдаваме все по-често на ежедневна база. Все повече хора стават жертва на такива атаки. Един пресен пример от последната седмица – отчетен е бум на измамите във Фейсбук, където през вече откраднати профили, измамниците започват да пишат на приятели и да им искат данни, кодове за верификация“, заяви Кирил Григоров.

Той поясни, че това се прави, за да имат измамниците достъп до банковите сметки на хората. И обясни как може човек да ес предпази от зловреден мейл. „Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление, е спешността, т.е. ако подателят иска да извършите някакво спешно действие. Искането за въвеждане на някакви данни също трябва да повиши вашето внимание“, поясни Кирил Григоров.

„Най-честата измама е свързана най-общо казано с доверието. Някой ви изпраща мейл, в което има послание, целящо да спечели вашето доверие. Използват се много евтини трикове – казва се, че „ще спечелите нещо“, ако се доверите и предоставите данните си“, коментира темата и Владислав Венев.

Според него всичко, което хората виждат в мрежата, трябва да бъде верифицирано (проверено – б.р.) от поне два източника. Ако например човек получи мейл от банката си, той трябва да се свърже с неин клон и да провери дали наистина трябва спешно да предостави някакви свои данни. „Не бива да се доверява спонтанно и напълно – все пак трябва да се помни, че „добрите послания водят към ада“, каза още той пред bTV.

Вижте във видеото какви съвети за сигурност в мрежата дадоха още Кирил Григоров и Владислав Венев.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095