Експерт: Твърде рано отвориха дискотеките

България 08.07.2020 08:54 Снимка: ДНЕС+

Експерт: Твърде рано отвориха дискотеките

Беше твърде рано да се отварят дискотеките като място, което е необходимо за забавление. В повечето случаи контактът е изключително близък. 

Така коментира ситуацията с коронавируса и мерките срещу разпространението му у нас доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред Bulgaria ON AIR.

Спецификата на този вирус е, че много по-агресивно заразява околните, въпреки че смъртността от него е по-малка, обърна внимание експертът.

Той коментира и надеждността на тестовете за коронавирус, които се използват у нас.

"И едните, и другите тестове имат около 70% достоверност. В определен етап от развитието на заразата той може да е позитивен. Има редки случаи, в които клиниката е наяве, а тестът е отрицателен", допълни той.

Според него трябва един личен лекар да има правото да предписва такива тестове, независимо дали ще са бързи или PCR.

"Щабът или други ръководни органи трябва да дадат ясни послания, конкретни и кратки, какво трябва да се прави, къде да се отиде и как да се действа. Същото отношение трябва да има и към лекарите в отделните болнични заведения", категоричен бе доц. Каракостов.

Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус, защото хората си взеха поука, че трябва да пазят себе си и семействата си. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Във връзка с казуса дали НЗОК трябва да плащат за PCR-тестовете, Кантарджиев коментира, че когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени. Нещата обикновено се решават без проблем, голяма част от нещата се поемат от държавата, допълни той./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987