Експерт: Конспиративните теории са защитна реакция от страха

България 03.10.2020 08:57 Снимка: ДНЕС+

Експерт: Конспиративните теории са защитна реакция от страха

Властохолизмът, конспиративните теории, цинично отношение към много неща, ниско доверие към всякакви институции - това е поведение, което показва невроза. Това е начинът на много хора да се защитят от реалния страх, емоционален отговор на чувството за тревожност.

Това заяви за "Денят ON AIR" председателят на Съюза на психолозите в България д-р Пламен Димитров по отношение на отражението на пандемията върху психиката на хората.

"Много хора се неглижират, стават агресивни, скриват се в конспиративни теории. Това е защитна реакция. За да потисне човек тревожността, той се вкопчва в идеологии. При над 65% от хората има потискане на тревожността. Единият начин за това е да доминираш и командваш или да си поставиш илюзорни стандарти. След това започват депресивните състояния", посочи д-р Пламен Димитров.

Нараснаха и случаите на зависимости като алкохолизма и домашното насилие. С над 400% е скочило самолечението с психоактивни вещества, нараснала е и злоупотребата с вещества и алкохол при младежите, анализира той. 

Той прогнозира, че обществото е в травматична ситуация, която ще продължи и след като коронавирусът изчезне./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066