Експериментите продължават: Министър Стойчева ще трансформира ББР в насърчителна банка

България 23.07.2023 13:31 Снимка: ДНЕС+

Експериментите продължават: Министър Стойчева ще трансформира ББР в насърчителна банка

"Работим за трансформация на Българската банка за развитие и нова стратегия, която да засили нейната роля като насърчителна банка. Да бъде елемент от цялостното продуктово предлагане в подкрепа на малкия и среден бизнес. Вече работим за това да оценим капацитета ѝ и в контекста на новата стратегия за трансформация на ББР". Това заяви пред БНР Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа.

По думите ѝ целта е ББР да подкрепи стратегически значими сектори на икономиката на страната, както и малкия и среден бизнес, за да има той предимства.

Министър Стойчева обясни, че с подписаното между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие финансово споразумение в размер на 175 млн. евро ще се подкрепят компании, които са засегнати от прекъсване на веригите на доставки и на високите цени на храните и енергията заради войната в Украйна:

"Това финансиране ще се предоставя директно или с финансови посредници. Подписването на това споразумение между ЕИБ и ББР показва увеличаващо се доверие към България от европейските институции за надграждане на партньорските ни отношения".

Тя подчерта, важно за Министерството на иновациите и растежа е да очертае една стратегия и ново позициониране на България като дестинация за иновации:

"За мен е приоритет да ребрандираме страната ни като място, в което се създават високотехнологични иновации, и място, където може да се прави добър бизнес, който да бъде привлекателен за инвеститорите", подчерта тя.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731