Екоорганизации с остри критики към скандинавските страни за избиването на вълци

България 15.01.2022 16:40 Снимка: ДНЕС+

Екоорганизации с остри критики към скандинавските страни за избиването на вълци

Финландия ще се присъедини към Швеция и Норвегия в избиването на вълци тази зима с цел контрол на популацията им. Междувременно природозащитни организации призовават Европейския съюз да предприеме действия срещу унищожаването на животните, пише "Гардиън".

Ловците в Швеция вече са отстреляли по-голямата част от годишната си цел от 27 вълка, а Финландия ще разреши избиването на 20 вълка в рамките на първото си от седем години насам "умъртвяване за управление на популацията".

Норвегия ще убие около 60% от вълците си тази зима - 51 животни - за да поддържа максимален брой от само три размножаващи се двойки в страната, като популацията, включваща животните, живеещи между Швеция и Норвегия, ще бъде ограничена между четири и шест размножаващи се двойки.

Природозащитниците обвиняват скандинавските страни, че създават най-неблагоприятната среда за вълците в Западна Европа и пренебрегват законите на ЕС, които защитават вида.

"Ситуацията е ужасяваща", казва Сири Мартинсен, главен изпълнителен директор на Noah, група за защита на правата на животните, която оспорва лова на вълци в Норвегия в съда. "Управлението на вълците в Норвегия е извън контрол и те просто отстрелват вълци, защото някои хора не ги харесват. Възмутително е да се държи един вид на ниво критично застрашен".

В Норвегия 5% от територията на страната е определена като зона за защита на вълците, където опазването им е приоритет. Въпреки това тази зима в рамките на защитената зона ще бъдат убити 25 вълка, освен ако съдебният иск на Noah, съвместно с WWF Норвегия и Асоциация "Нашите хищници", не бъде успешен.

Въпреки че Норвегия не е член на ЕС, организации за защита на дивата природа твърдят, че избиването на вълци в страната е в нарушение на Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания.

Екоорганизации във Финландия и Швеция се обърнаха към Европейската комисия и Европейския съд с молба да обявят избиването на вълци за незаконно, но и двете национални правителства твърдят, че дерогациите от европейската директива за местообитанията позволяват легално изтребване./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448