Екоминистърът към „зелените": Заставам зад закона за биоразнообразието, който съм внесъл

България 08.07.2020 11:44 Снимка: ДНЕС+

Екоминистърът към „зелените": Заставам зад закона за биоразнообразието, който съм внесъл

„На 90 процента съм се съобразил с исканията на „зелените“", изтъкна министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Нова тв по повод недоволството на НПО-та и политически партии срещу Закона за биоразнообразието. Екоминистърът припомни, че още с влизането в министерството е обяснил, че ако този закон не се приеме, страната ни ще получи санкции.

"Съобразил съм се с всички европейски изисквания, внесен е в оразян вариант, но без който не може. Бият се зелени, които един ден са зелени, после са червени. Аз дали харесвам или не харесвам, няма значение. Харесвам това, което съм внесъл в Министерски съвет. Стоя зад текстовете, които съм внесъл аз", допълни министър Димитров.

Според него се недоволства „за нещо, което е правено 20 години“, тъй като законът се чака от 2007 година, а ако не се приеме ще има големи санкции за България.

За строежа в Алепу, Димитров коментира, че е спрян от ДНСК. "Те искат да пишем актове, за да може после министерството да бъде осъдено. То е спряно строителството, какво повече трябва да има", възмути се екоминистърът.

За пътеките на Седемте рилски езера, Димитров бе категоричен, че е против багерите, но трябва да има обособени пътеки, за да не се нарушава природата. "Факт е, че трябва да получат санкции, но трябва ли да се спре всичко. Там трябва да се направи база на спасителите, те го искат, защото нямат време докато се качат и казват, че събират трупове. Багер там няма място и когато е правен проекта не пише с багер и ще бъде наложена най-тежката санкция", посочи министърът на околната среда.

Относно проблема с незаконните сметища министър Димитров напомни, че е имало сметище до всяко населено място и са дадени огромни средства за регионални депа, които са ги напълнили за 6-7 години, а е трябвало да издържат 15 години. „Понеже му е скъпо да ходи в регионалното сметище си го хвърля в едно дере и после искат държавата да ги чисти“, заяви екоминистърът и припомни случаят от преди дни, когато са хванали поредното незаконно сметище.

"Тоновете отпадъци намерени в Червен бряг са на държавна собственост и сега държавата ще плати, за да ги извози на регламентирана площадка. Нямаме сметище, което да е открито и да няма наложена санкция. Но не може едно министерство, което няма разследващи функции да търси сметищата. А върховни прокурори цял ден стояха на пека и описваха тоновете боклук край Червен бряг", възмути се екоминистърът./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147