Еколози: Внимателно със съмнителни НПО при преговорите

България 05.12.2021 19:45 Снимка: ДНЕС+

Еколози: Внимателно със съмнителни НПО при преговорите

През последните дни в публичното пространство се тиражираха становища на екологични неправителствени организации, с които се прави директен опит за намеса в избора на министри и каква да бъде структурата на Министерски съвет., заявиха в нарочна декларация от екоорганизацията "Национална асоциация българско Черномореие".

Определят това като много опасен прецедент, защото не трябвало да се допуска организации със съмнителна и спорна репутация да упражняват натиск върху новоизбраните народни представители и да лобират за или против назначаването на лица на висши държавни постове. Подобни неправителствени екоорганизации не били представителни за българското общество, а били често в директен сблъсък с други субекти представляващи държавни, общински, местни, регионални или инвестиционни интереси.

Примерите за това противопоставяне, от което губела държавата и обществото, били много - блокираното изграждане на тунелите под Шипка и Петрохан, забавеното с 3 г. строителство на третия лъч на софийското метро, последните фази на софийския проект за битови отпадъци, седми реактор на АЕЦ Козлодуй и още редица други.

Най-яркият пример бил с магистрала „Струма“ в частта през Кресненското дефиле, като отсечката била изключително важна за националните интереси и сигурност на страната. Този път бил известен като един от най-смъртоносните в цяла Европа, където над 250 души са изгубили живота си, а ранените-  хиляди. Заради натиска, който екоорганизации оказват върху властите, и лавината жалби към Европейската комисия, магистралата все още не била построена..

Подобно било положението и по българското Черноморие. Поради противоречивото законодателство и лобистки интереси на инвеститори и еколози, потърпевши били най-вече местните общности, които не могат да разполагат със земите си. 

От над 20 години зелени организации, част от които финансирани от чуждестранни фондове, водели истинска война срещу България, инвеститори, работодатели, местните и областни управи, проваляйки възможностите за развитие на цели региони. 

Особено потърпевши се оказали туристическата и ски индустрията. В следствие на тези действия цялата инфраструктура на Витоша била разрушена. Проблеми и спънки за развитието си имаби и всички останали планински курорти - Боровец, Банско и Пампорово. Прогонени са били френски инвеститори от Рила, а десетки регионални проекти за туристически зони като тези в Костенец, Говедарци, Боровец, Сепарева баня, Чепеларе, Смолян, Берковица, Западна Стара планина, Осогово и Узана били напълно стопирани.

Ние от „Национална асоциация българско Черноморие“ смятаме, че отговорни да предложат правителство и неговия състав са парламентарно представените партии. Никой, освен избраните по демократичен начин от суверена, няма право да упражнява обществен натиск и да се опитва да раздава министерски кресла, посочват от организацията.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448