Еко организации искат забрана на найлоновите торбички и връщане на съдовете за многократна употреба

България 28.10.2020 13:20 Снимка: ДНЕС+

Еко организации искат забрана на найлоновите торбички и връщане на съдовете за многократна употреба

Петиция с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас внесоха граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България. Тя е подкрепена от над 19 000 души. От неправитеслтвените организации настояват в детските градини и училищата са се ползват съдове за многократна употреба, които могат да бъдат дезинфекцирани и стерилизирани. България е на първо място по употреба на пластмасови торбички в ЕС. 

Затова от „За Земята“ настояват за тяхната забрана до 2025 г. и изполвзнето на такива за многократна употреба. В много европейски държави, като в Германия успешно работи моделът за връщане на бутилките в магазините. Налагането на депозит върху тях кара хората да я връщат в магазина и да не я захвърлят по улиците. От екологичната организация искат и  изискванията на европейската директива за ограничение на щетите от използването на еднократната пластмасата да важат и за т.нар. биоразградими и биопластмаси, тъй като те предлагат един продукт за еднократна употреба с друг.Поблемът с пластмасата е много сериозен през последните години.

Замърсяването на въздуха доказано причинява и изостря белодробни и сърдечни заболявания, но също така има хроничен ефект върху всички системи на тялото. Връзката между последствията от заразяването с COVID19 и мръсният въздух е вече доказана от учените. Например замърсяването причинява повече от 500,000 жертви годишно на астма, емфизема, бронхит, ларингит, рак на белия дроб, а според данни от 2016 година е отговорно за 1.1 милиона смъртни случаи на деменция, инсулт и много други заболявания.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448