Екатерина Захариева: Не бива да допускаме разделения в ЕС заради кризата COVID-19

България 02.07.2020 16:57 Снимка: ДНЕС+

Екатерина Захариева: Не бива да допускаме разделения в ЕС заради кризата COVID-19

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за приоритетите на започналото на 1 юли германското председателство на Съвета на Европейския съюз и подчерта важната му роля за възстановяване на ЕС от кризата, причинена от коронавируса.

„Важно е да не допускаме пандемията да доведе до задълбочаване на различията в икономическото развитие между държавите в ЕС или до нови разделения вътре в съюза“, каза Екатерина Захариева по време на видеоконферентна дискусия, посветена на германското председателство и организирана от неправителствената организация „ПанЕвропа България“ със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

Външният ни министър подчерта, че нито едно правителство или държава не може да се справи само с тази безпрецедентна криза. Екатерина Захариева  допълни, че мотото на германското председателство „Заедно. Да направим Европа отново силна“, е изключително подходящо в този момент. „Сближаването и солидарността никога не са били толкова важни в Европа, колкото днес“, каза външният ни министър, подчертавайки, че този период ще бъде тест за ЕС дали може да преодолее предизвикателствата обединено.

Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн представи деветте приоритета на германското председателство, обобщени с фразата  „солидарност и суверенитет“. Основен приоритет  ще бъде справянето с епидемията от COVID-19 и всички последици, произтичащи от нея, в това число икономическите. „Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето“, каза посланик Айххорн.

Екатерина Захариева поздрави германския посланик за бързата реакция на страната му по преформулирането на приоритетите, за да отговарят на основната тема в дневния ред на Европа и света през последните месеци. Тя приветства силния ангажимент на Германия към европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е и сред приоритетите на българската външна политика.

Министър Захариева благодари и на приключилото хърватско председателство за усилията да се постигне координация на ниво ЕС в безпрецедентната ситуация. „Става все по-трудно да постигнем съгласие, особено виртуално, но Хърватия положи всички усилия да изпълни плана си за председателството“, заяви външният ни министър.

Германия е председател на Съвета на ЕС до края на годината. Последният път, когато това се случи, бе на 1 януари 2007 г., когато България стана пълноправен член на ЕС./tribune.bg

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987