ЕК разреши: НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ могат да работят с руски компании

България 26.09.2022 17:28 Снимка: ДНЕС+

ЕК разреши: НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ могат да работят с руски компании

„Национална електрическа компания“ и АЕЦ „Козлодуй“ да продължат да работят по рамковите си споразумения и договорите за обществени поръчки с руски фирми. Това е разрешил служебният кабинет със свое решение от края на миналата седмица след разрешение на Европейската комисия страната да ползва дерогация.  

Правителственото решение за изключване от санкциите идва, след като ЕС е разрешил на България да ползва дерогация по чл. 5к от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014, с който се налагат ограничителни мерки спрямо Русия заради действията й, дестабилизиращи положението в Украйна.

На 24 септември бе изключен шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй”, за да започне плановият му годишен ремонт. Много от частите, необходими за него обаче, могат да се предоставят само от руски фирми. Такъв например е случаят с щангите за привод.  Те са вид СУЗ ШЕМ-3, производство на АО ОКБ „ГИДРОПРЕСС“.

„Смяната на производителя ще доведе до получаването на щанги ОР СУЗ с различни технически характеристики, които не са съвместими с наличното оборудване. Имайки предвид пряката връзка на щангите ОР СУЗ с обезпечаване на ядрената безопасност, смяната на производителя е недопустима", се посочва в правителственото решение, с което се дава възможност договорът за доставката им да бъде продължен.

С него се дава възможност да бъдат продължени и още два договора за доставка на 6 kV трифазни асинхронни електродвигатели, както и на системи СТС-ПМ-100 за модернизация на съществуващите телевизионни системи за презареждащи машини.

Дерогацията ще позволи да се продължат и договорите с „Русатом сервис АД – клон България“ КТЧ, които са единствен участник в процедурата за измерване на фактическата геометрия на ограничителя на активната зона (ОАЗ) на реактори ВВЕР-1000. Същата фирма е изпълнител и по договорите за модернизиране на апаратурата за контрол на неутронния поток, ремонта и експлоатацията на турбогенераторите, които също ще бъдат продължени.

Правителството е дало разрешение да продължи работата и по още 5 договора, сред които и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок. Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че "процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране".

Един договор с руската „Атомстроекспорт“ и АЕЦ "Белене" също ще бъде продължен. Той е за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене“. Тази дейност може да се извърши само от „Атомстроекспорт“ и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският „ЗиО-Подолск“, става ясно от решението. 

Съвсем наскоро, на 14 септември, председателят на УС на БУЛАТОМ Богомил Манчев призна на пред БНТ, че подмяната на части и поддръжката на АЕЦ-а биха били проблематични, ако се изключи Русия. Но добави, че има компании в Европа, където могат да се произвеждат някои от резервните части - в Чехия и Франция.

Манчев подчерта също така, че не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес.  

Сред продължените договори с руски компании е и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок на централата. Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че "процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране", цитира от „24 часа“.

Във връзка с ядреното гориво Богомил Манчев отбеляза пред националната телевизия, че към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които имат още година, за да анализират дали тяхното гориво става за нашата централа. Другото предложение е от „Фраматом“.  

Шефът на БУЛАТОМ напомни, че използваното сега гориво е с руски произход, но добави, че „Росатом“ не е в забранителния списък.

От правителственото решение се разбира, че ще бъде продължен и договор с руската „Атомстроекспорт“ за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене". Тази дейност може да се извърши само от "Атомстроекспорт" и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският "ЗиО-Подолск".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648