Ефектът Кирил Петков и "Промяната" – зимата ще е критична

България 10.08.2022 16:36 Снимка: ДНЕС+

Ефектът Кирил Петков и "Промяната" – зимата ще е критична

Бившият премиер Кирил Петков обясни в телевизионния ефир, че в България всичко процъфтява. Броени месеци преди старта на зимата обаче много домакинства са изправени пред тежко решение как ще преживеят зимните месеци, защото източниците на топлина, които са ползвали миналата зима, могат да се окажат извън бюджета им.

Предлагаме ви кратко обобщение как се измениха цените на най-масовите варианти за отопление.

Парно

В столицата и в големите градове все още няма сигурност как ще влезем в зимните месеци, тъй като доставките на газ към топлофикациите са несигурни и на неизвестни цени. КЕВР вече вдигна цената на топлоенергията за периода 1.07.2022 - 30.06.2023 г. с 29,73 % за цялата страна. Най-голямо беше увеличението в Разград с 43%, за Плевен и Бургас с 11%. За София цената на топлоенергията се вдигна с 40%. 

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД утвърдената цена е 137,86 лв./MWh, при стара цена 98,48 лв./MWh. Тук условието е, че е възможно КЕВР тепърва да преразгледа и това повишение с ново, тъй като по последни данни цената на природния газ продължава да расте, което ще рефлектира и върху централите

Съществува и моментът дали топлофикациите изобщо ще са в състояние да отопляват домакинствата през цялата зима или семействата трябва да мислят за допълнителни уреди, които да им позволят да се топлят на ток или дървесина.

Дърва за огрев

Дървата са смятани за един от най-евтините източници за отопление, но и при тях има драстично поскъпване от близо 70% за година и цените продължават да растат. В момента кубик дърва по борсите върви от 125 лева до 180 лева. Миналата година по това време цената за кубик дърва беше от 80 до 100 лева за кубик. Въпреки двойното увеличение, дърва трудно се и намират, защото има голям недостиг на пазара. Кризата ни удари на фона на твърденията на бившия вицепремиер Корнелия Нинова, че 100 лв. на кубик е много, затова тя ще работи за намаляване на тази цена.

В момента обаче семействата, които все още не са се снабдили с дърва, с тревога се питат дали цената за камион, която в момента минава 1000-1100 лв. (при 600 лв. преди броени месеци) няма да продължи да върви нагоре.

Електроенергия

След мораториума на цената на битовия ток, електроенергията се оказа енергоизточникът, който бележи най-малък ръст в поскъпването. Юли цената на електроенергия за битовите потребители да се повиши с 3.4%. Към днешна дата предстои цената да бъде качена отново, а процентите все още не са ясни.

Не е за пренебрегване и фактът, че за икономично отопление на ток – качествен, мощен и икономичен климатик или друга система, е нужна сериозна първоначална инвестиция. Затова и много домакинства по финансови причини няма да могат да си позволят да минат на ток.

Пелети

С идването на зимния сезон започва и купуването на пелети – те станаха хит през последните години и много семейства вложиха немалки суми да преминат на този икономичен вариант, изграждайки цели инсталации в домовете си. Кризата обаче и в този сектор започва да се усеща, тъй като повишението само за година е повече от двойно. Така например тон пелети през септември 2021 година е бил на цена от 450 лева. Към края на същата година пелетите започнаха да изчезват, а цените започваха да се покачват до 1000 лева за тон. Прогнозите бяха за спад, но той не се случи. Към днешна дата пелетите отново трудно се намират, а цената за тон е около 900 лева, като всяка седмица се покачва. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648