Джамбазки: Скопие подкупва медии и НПО-та в Европа да настройват срещу България

България 14.01.2022 20:12 Снимка: ДНЕС+

Джамбазки: Скопие подкупва медии и НПО-та в Европа да настройват срещу България

Има членове на Европейския парламент, които са антибългарски настроени и се оказват свързани с НПО-та около бившия македонски премиер Зоран Заев. Това заяви пред bTV евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той посочи, че Скопие финансира медии и неправителствени организации от Западна Европа, за да се пишат антибългарски статии и да не се чува позицията на България. За целта имали огромен бюджет.

Те дават милиони евро, за да подкупват някакви говорители с влияние в Западна Европа и да представят антибългарска теза, подчерта евродепутатът.

По негови думи тактиката на РСМ е много проста - да се тупка топката, да започнат преговорите и да не променят нищо.

Джамбазки обвини американското посолство, че си позволява натиск за признаване на македонско малцинство у нас.

"Те смятат, че, гонейки своя интерес на Балканите, трябва да приемат веднага Македония срещу интереса на България, защото така щели да изгонят Русия от Балканите. Това е дълбоко невярно, защото влиянието на Русия ще продължи и през членството на Македония в ЕС", категоричен бе той.

Думите на евродепутатът всъщност се основават на фалшива новина, тръгнала от анонимен базиран в македония сайт, в която превратно е тълкувано интервю на зам.-държавния секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар. Наложи се посолството на САЩ у нас да излезе с официална позиция, в която заявява, че "правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани"./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648