Дрон ще следи за вандалски прояви в Община Благоевград

България 26.07.2022 12:09 Снимка: ДНЕС+

Дрон ще следи за вандалски прояви в Община Благоевград

Безпилотно въздухоплавателно средство от типа дрон вече е част от системата на Община Благоевград за справяне с вандалските прояви, съобщават от пресцентъра.

Летателното средство ще бъде управлявано от служители към Звено „Инспекторат“, които в момента провеждат необходимите обучения за работа с дрона.  Операторите на безпилотното въздухоплавателно средство ще работят с апарата при строго спазване на правилата, разписани в Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947 на Европейската комисия, допълват те.

Дронът ще бъде използван за въздушно патрулиране над зони с повишен криминогенен риск, идентифициране на незаконни сметища и други процеси с негативно влияние върху екологичната обстановка и околната среда. Летателното средство ще извършва още обективен контрол на динамиката на развитие на полски и горски пожари, речни наводнения, снежни натрупвания и други опасни природни явления. Ще прави мониторинг на потенциално опасни обекти, явления и процеси, застрашаващи живота и здравето на населението, имуществото, инфраструктурата и околната среда. Дронът ще фиксира и текущото състояние на свлачища, срутища, язовирни стени, предпазни диги, речни корита и други обекти от критичната инфраструктура и извършване на сравнителен анализ през произволно избран период.

Очаква се безпилотният летателен апарат да започне работа след около месец, когато приключат всички обучения за безопасното му правилно управление.

Това е поредна стъпка от страна на кмета Илко Стоянов и неговия екип за справяне с вандализма на територията на община Благоевргад. От Община Благоевград напомнят, че през последните месеци случаите на вандалски прояви на областния център са зачестили, въпреки видеонаблюдението и непрекъснатите проверки, извършващи се от служители от звено „Инспекторат“.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482