Дончев: Нов бюджет може да доведе до политическа безотговорност и купуване на гласове

България 02.11.2022 11:41 Снимка: ДНЕС+

Дончев: Нов бюджет може да доведе до политическа безотговорност и купуване на гласове

„Подходът на служебното правителство за удължаване на бюджета е най-безопасният, защото възможността да се гласува бюджет за 2023 година в режим на предизборна кампания има опасност да се превърна на триумф на политическата безотговорност и купуване на гласове. Всяка партия, правейки предложения за едно или друго перо в бюджета, може  да се опита да купува гласове с парите на българите”.Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ в Народното събрание.

Той предложи да бъде свикано заседание на „Бюджетна комисия” в присъствието на министъра на финансите, като и експерти, които да дадат разчет на  всяко едно от предложенията.

„Ние все още нямаме управляващо мнозинство, а бюджетът е редно да бъде внесен от Министерски съвет, който има хоризонт и представа за политики, които намират място в бюджета”, категоричен бе Дончев.  

Той призова политиците освен да анонсират, да се научат и да смятат.

„Става дума все пак за бюджета и всеки разход трябва да предполага нов приход. Лошата прогноза на този бюджет и възможността България да продължи да задлъжнява се дължи на голяма степен на бюджетните авантюри на „Промяната”, допълни още Томислав Дончев. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648