Докато Скопие не изпълни ангажиментите си, БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение за РСМ

България 23.06.2022 13:49 Снимка: ДНЕС+

Докато Скопие не изпълни ангажиментите си, БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение за РСМ

На председателски съвет е бил поставен въпросът да отпадне точката за избор на председател на КПКОНПИ

Левицата няма да подкрепи каквото и да е предложение за РСМ:  „Вчера във Външна комисия заседанието беше провалено от мнозинството на „Възраждане”, ГЕРБ, ДПС и ИТН. Заседание, на което трябваше да бъде разгледано френското предложение по случая Северна Македония. БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение за Северна Македония, докато Скопие не изпълни ангажиментите, залегнали в договора от 2017 г. и декларацията на НС. Това не значи, че обсъждането в парламента трябва да спре. Това не значи, че българските граждани не трябва да бъдат информирани”, каза на брифинг депутатът от левицата Георги Свиленски.

Той обеща, че БСП няма да бъдат тези, които ще предадат българските национални интереси. Свиленски посочи, че днешното провалено заседание прави почти невъзможно актуализацията на пенсиите.

„За пореден път ставаме свидетели на саботаж на българския парламент от страна на новата управляваща коалиция "Възраждане", ДПС, ИТН и ГЕРБ”, добави народният представител.

„Днес на Председателски съвет беше поставен въпроса да отпадне точката за избор на председател на НС и точката за процедурни правила за избор на председател на КПКОНПИ. Както и вчера ви казахме това са причините, поради които новото управляващо мнозинство не желае българския парламент да функционира. Вече 8 дни след свалянето на Никола Минчев, новата коалиция няма кандидат за председател на новия парламент”, каза още Свиленски.

Той заяви, че новото управляващо мнозинство хвърля държавата в хаос. „Днес трябваше да бъде приет Законът за европейските средства, касаещ 2.5 млрд”.  По думите му тези хора си играят с държавата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648