Добрев: Правителството гледа да оцелява, няма да подаде оставка заради протести

България 14.05.2022 08:16 Снимка: ДНЕС+

Добрев: Правителството гледа да оцелява, няма да подаде оставка заради протести

Газовата криза и протестите срещу властта коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ.

Шефът на ДАНС беше в парламента и каза - газът е руски, но е скъп, защото има посредници. Увеличението на цената на газа не е 14%, сравнява се цената за май с тази от април. Коректно е да се каже каква щеше да е цената, ако не ни беше врътнато кранчето - то тя щеше да падне - с 31,7%, ако ги нямаше посредниците, заяви Добрев.

"Ние вземаме с 30% по-скъп газ заради посредниците, Полша взема по-евтин газ, защото го взема по германския договор, който е на по-ниска цена", каза Добрев.

Той отрече от ГЕРБ да ревнуват премиера Петков за посещението му в САЩ, тъй като експремиерът Бойко Борисов се е срещал с Обама и Тръмп.

По думите му, ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души.

Но това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка, защото за 3 от 4-те партии е въпрос на оцеляване, защото не се знае дали пак ще влязат в парламента", заяви Добрев.

Припомняме, че премиерът Кирил Петков дойде в пленарна зала със закъснение и се похвали пред депутатите на договорения по-евтин газ.

Жечо Станков от ГЕРБ репликира обаче, че нямало как да е така при ограничените доставки от Украйна.

Напрежение настъпи в парламента след декларация на парламентарната група на ГЕРБ.

Спорът дойде от това, че на декларацията на ГЕРБ, прочетена от председателя на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова отговори не кой да е, а финансовият министър Асен Василев.

В декларацията Атанасова отново заяви, че страната отива към провала, една година по-късно България затъва в икономическа, финансова криза и дългова спирала, стандартът на живот на хората е понижен от инфлацията. "Променена ли е България? България е променена, със спряно развитие, управлявана от шарлатани и аматьори, раздирана от скандали, нарастващи дългове и обедняващо население", оцени Атанасова.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648