До месец и половина очаквам постигане на пълен контрол на епидемията у нас

България 26.02.2021 13:26 Снимка: ДНЕС+

До месец и половина очаквам постигане на пълен контрол на епидемията у нас

Безотговорно е политиците да използват темата, без да гледат медицинския резултат, каза министърът

„България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека, доставката ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март“. Това заяви във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“.

В края на миналата година изпратихме форма за поръчка с АстраЗенека и трябваше да получим над 4 млн. дози, те трябваше да се доставят за 7 месеца, първия месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари Астра информира, че намалява доставките с 60% за първото тримесечие, това значи че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари -74 000, на 28 февруари 139 126, общо 261 000 дози. Става ясно в края на февруари, че 87 000 дози ще тръгнат за България на 26 февруари, а 54 000 на 28 февруари. Обаче, получихме нова информация и вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март, съобщи министърът. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме такъв тип корпоративни реакции - как мислят за нас, как правели всичко възможно, когато правиш всичко възможно ти трябват два дена“, подчерта Ангелов.

„За Пфайзер- план Б е, че сме договорили допълнителни количества - 1 000 000 дози на Пфайзер, които ще дойдат от март до юни. Много ми е неприятно, че тази тема започна да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата, без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение на политиците, да използваш страха на хората като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това“, каза Ангелов.

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната, каза още Ангелов.

По думите му отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни. В последните дни има повишено търсене за хоспитализация на пациенти, призна проф. Ангелов. Но места в болниците има, увери министърът. Има натиск най-вече в Кюстендил, следват Шумен и София.

„Нека хората, вместо да чакат локдауна, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи“, призова за пореден път проф. Ангелов.

Той увери още, че вторите дози, на всички ваксинирани с първата, се пазят и ще бъдат направени.

Относно руската ваксина „Спутник V“ министърът коментира, че се очаква решението на европейските експерти.

„Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“, заяви Ангелов./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448