До 45 интензивни легла в болница Лозенец, командироват се лекари

България 30.10.2021 11:20 Снимка: ДНЕС+

До 45 интензивни легла в болница Лозенец, командироват се лекари

Общият брой на интензивните легла в болница "Лозенец" може да стигне 45, след като са обезпечат с апаратура и персонал, лекарства и консумативи. В момента леглата са увеличени с 5 и са 15, осигурено е всичко необходимо за тях. Ще се направи всичко възможно при развитието на обстановката и все повече необходимост от спешни действия да може да се разкрият и допълнителни легла. Това заяви пред БТВ Радосвет Горнев, директор на болница "Лозенец" по повод решението здравното заведение да се превърне в Център за интензивно лечение на ковид болни.

За 15 легла е осигурено всичко, но с тях се изчерпва кадровият ресурс от лекари, реаниматори, обясни обаче лекарят. По думите му, ще се командироват екипи от други болници, които да подпомогнат дейността в болницата. Това се очаква да стане в рамките на следващата седмица.

Болница "Лозенец" няма проблем с кислорода, поддържат се три тона налични в балон за седмица. Утре балонът се зарежда напълно и следващата седмица кислородът е подсигурен. Радосвет Горнев поясни, че консумацията на кислород се е увеличила пет пъти от началото на пандемията. Доколкото е запознат обаче в София всички големи болници са обезпечение.

Горнев коментира и зеления сертификат при лекарите в "Лозенец" - над 70% са ваксинирани, а над 50% с трета игла, не е проблем за болницата, има отказващи да се ваксинират, но няма създадени проблеми, категоричен е той.

Запазва се клиниката по педиатрия, акушерство и гинекология и при донорска ситуация трансплантационната дейност въпреки че болница "Лозенец" става Център за интензивно лечение на ковид болни./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448