До 15 май ще бъде изплатена т.нар „украинска помощ“ на земеделците, увери Главчев

България 25.04.2024 08:55 Снимка: ДНЕС+

До 15 май ще бъде изплатена т.нар „украинска помощ“ на земеделците, увери Главчев

С 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ".

"След около повече от два часа заседание с представители на сектор "Земеделие", имаме да съобщим новина. Т.нар. украинска помощ, скрепена със споразумение между сектора и предишното правителство от 12 февруари, с което споразумение трябваше да бъде изплатена тази помощ до 22 април. Днес взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май. Намерени са средства и начин това да се случи", заяви лужебният премиер Димитър Главчев след срещата с представителите на земеделските браншови организации. 

Помощта е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 хиляди земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", както и съфинансиране от държавния бюджет.

Главчев благодари за проявеното разбиране на представителите на сектора. Той определи среща като безпрецедентна. "Никога не са присъствали толкова много представители на сектора на среща с правителство", каза служебният премиер.

Георги Тахов, служебен министър на земеделието: "Много съм щастлив и доволен от това, което се случи. Днес видях хора на една маса, които си говорихме нормално, човешки и това възпроизведе решение. Средствата са осигурени в пълен размер за цялото първо плащане. До 15 май всички ще получат това, което очакваха."

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027