Диян Стаматов: Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят ежедневно

България 01.12.2021 11:23 Снимка: ДНЕС+

Диян Стаматов: Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят ежедневно

„Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а за малка България - няма. Тоест някой е направил неправилна обществена поръчка. Този човек трябва да си поеме своята отговорност“, заяви директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в неговото училище едва 9% от учениците са ваксинирани, около 4-5% други са преболедували, а желаещите да се тестват със собствени средства са около 15%.

„Тестът да се извърши в лицензирана лаборатория два пъти седмично и цената не е толкова ниска, колкото на тестовете за малките ученици от 1 до 4 клас. Вероятно би могло да има отделни класове, които да са съгласни, но това създава много лошо противопоставяне: една мотивирана част биха се върнали в училище за сметка на семейния бюджет“, обясни Стаматов.

Той е категоричен, че  е време здравният министър д-р Стойчо Кацаров да поеме шамарите, които директорите на училищата отнасят ежедневно.

„Здравният министър направи крачка, с която ни затвори изведнъж, и сега стъпката за връщане към отваряне на системата е много трудна, много бавна, невъзможна като че ли. Ние преминаваме от "тъмночервената" към по-спокойната зона, но се появява и нов опасен вариант“, изтъкна директорът на 119 СУ.

Според Стаматов решението е преминаване към ротационно обучение в цялата страна, въпреки влошената епидемична обстановка.

„Здравният министър трябва да приеме нова форма на гъвкавост спрямо учениците. Тестването в този му вид няма да се случи, защото няма тестове. След като ги няма, трябва да се върнат учениците въпреки тази ситуация и да започнем принципа на ротацията, независимо от „тъмночервената“ зона, в която се намираме“, посочи той.

Стаматов подчерта, че в никакъв случай не трябва да се допуска противопоставяне на едни или други ученици на базата на финансово положение./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648