Димитър Стоянов: Класифицирани документи не са излизали по нерегламентиран начин от президентството

България 10.07.2020 11:21 Снимка: ДНЕС+

Димитър Стоянов: Класифицирани документи не са излизали по нерегламентиран начин от президентството

Обиските в сградата на президентската институция са прецедент и създават впечатлението за краха на модела на управление "Борисов - Пеевски". Такива действия на прокуратурата уронват престижа не толкова на президента, а на България пред международната общност. Това заяви главният секретар на президента Димитър Стоянов пред Би Ти Ви, който посочи, че продължава да е на поста си в администрацията на държавния глава.

Остана неразбираемо как 30 човека въоръжени са дошли да изземват листчета и компромати от двата кабинета, които обискират, при условие, че президентската институция е стратегически обект и се охранява от НСО. Не мога да кажа какво конкретно са търсили от прокуратурата, но защо същата тази прокуратура не се интересува от едно шкафче с едни пари вътре и кюлчета злато, попита Димитър Стоянов по повод акцията на прокуратурата на 9 юли. И продължи: защо не се интересува от един министър, който не си е прибрал дължими 700 милиона лева към хазната, или друг министъ,р който призовава да се скрият нередности.

Главният секретар на президента заяви, че класифицирани документи не са излизали по нерегламентиран начин от президентството. Според него едва ли ДАНС се е интересувала от сделката с изтребителите, но не това е най-важната тема. "По-важно е как се управлява държавата и как по всякакъв начин се води война с президента и от прокуратурата, и от изпълнителната власт". Тази война се води още 2018 г., каза още Стоянов. И допълни, че когато президентът отива на държавни посещения, въпреки поканите и писмата от президентството нито един министър не отишъл при президента, за да го подготви за това посещение. "Ето това е отношението към президентската институция от страна на изпълнителната власт", смята Димитър Стоянов.

Появата на Христо Иванов на плажа на "Росенец" показа, че има нужда от въвеждане на ред в държавата. Бе поруган флагът на България, заяви още главният секретар на президента, но посочи, че се прави проверка на действията на служителите на НСО и едва тогава ще се коментира дали са били правилни./NOVA

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147