Диана Митева не изключва още сливания на банки у нас

България 05.12.2021 20:22 Снимка: ДНЕС+

Диана Митева не изключва още сливания на банки у нас

Българската банкова система е стабилна. Възможно е и догодина да има сливания на банки, тъй като разходите за инвестиции в новите технологии се увеличават, а има и натиск върху приходите. Това заяви председателят на управителния съвет на Асоциация на банките в България Диана Митева пред БНТ.

Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас все още са по-високи от тези в повечето европейски страни, където много банки налагат отрицателни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението, смята Митева.

По думите ѝ у нас някои банки са избрали да наложат отрицателни лихви единствено върху депозитите на юридически лица, защото се приема, че фирмите управляват парите си по-добре.

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани, и от фирми. Това води до събиране на много средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се реализира от банките, БНБ налага такса "отрицателна лихва", изтъкна Диана Митева.

Председателят на Асоциация на банките в България обясни поскъпването на банковите такси със сериозния натиск върху лихвения доход, който банките имат заради безпрецедентно ниските нива на лихвите. Другият фактор са инвестициите в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се ситуация през последната година има голям ръст в пренасочването на парите от депозитите към други финансови инструменти, заяви още Митева./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448