Депутати се дърлят за замразяване на заплатите си

България 17.02.2011 10:38

Замразяването на депутатските заплати предизвика спорове между различните парламентарни групи. След като народните избраници се събраха и „постигнаха" кворум за старт на днешното заседание, председателят на парламента Цецка Цачева предложи да се гласува замразяване на възнаграждението на депутатите.

Припомняме, днешното заседание започна с 30-минутна почивка, тъй като 30 депутати "провалиха" кворума.

Както ние, така и гражданите изпитваме затруднения. Това заяви председателят на НС Цецка Цачева, която е вносител на предложението и допълни: „Никъде в държавния сектор не растат заплати."

„Кога сте искрена г-жо Цачева?", попита Меглена Плугчиева. Тя поиска парламентарният шеф да отговори дали е искрена, когато говори за ограничения или когато миналата седмица е ползвала правителствения фалкон за визита до Израел, вземайки със себе си секретарка, бодигард и преводач.

Цачева подчерта, че за пътуването до Израел не трябва да се отчита на червената депутатка.

„Не зависи от волята ми с какво да пътувам. Имам желание да стигна до Анталия с плуване. Ползвате Народното събрание за интриги," обърна се тя към Плугчиева.

Когато получи този отговор, Плугчиева заяви, че ще гласува с чиста съвест предложението на председателя на парламента.

Димчо Михалевски от БСП припомни, че увеличението на депутатските заплати се определя от заплащането в публичния сектор, което за миналата година бележи ръст за сметка на частния.

„Кого лъжем, че ние не си увеличаваме заплатите", попита той и поиска спестяванията от увеличаване на депутатски заплати да отидат за общините за благотворителни каузи.

Янаки Стоилов пък направи друг извод от това предложение - че страната ни все още е в криза и не излиза от нея. Той припомни, че миналата година депутатските заплати са замразени с мотивът, че това е заради финансовата криза и ще продължи, докато страната е в криза.

Социалистът поиска да се увеличи минималната работна заплата. „Нашата цел е да направим живота на хората по-добър, а не нашият по-лош," изтъкна Стоилов и запита мнозинството: „Защо допускате раздуване на държавната администрация?", визирайки създаването на БОРКОР, където ще работят около 150 души. Според него това е институция, която ще дублира функциите на ДАНС.

Стоилов посочи, че няма да участва в днешното гласуване.

За миналата година НС е спестило 1/3 от бюджета си от замразени депутатски заплати, отбеляза Павел Шопов от Атака.

Майстори сте да губите времето на българските граждани, заяви Николай Коцев от ГЕРБ, обръщайки се към левицата и призова социалистите да бъдат конструктивни.

Михаил Михайлов от Синята коалиция частично се съгласи с Янаки Стоилов и посочи, че председателите на КРС, КЗК и КЗП получават 90% от заплатата на шефа на парламента. В същото време според него тези комисии не си вършат достатъчно работата.

Ние излизаме от кризата, изтъкна Красимир Велчев от ГЕРБ, като посочи, че това, че излизаме от криза, не означава, че възнагражденията автоматично ще започнат да растат.

След като искате да се увеличат заплатите на хората, направете законодателни инициативи в тази насока, заяви Цецка Цачева, обръщайки се към БСП. „Знам, че искате да ми слагате цедки, гевгири, фунии. Не ми е безразлично какви са коментарите по отношение на НС навън," заяви още Цачева.

Тя настоя парламентът да даде пример и да си направи самоограничение. Така според нея депутатите ще имат съвест да искат ограничения в заплащането и в други сектори.

Искате да дадем пример, започна изказването си Румен Петков. Той посочи, че парламентът е дал пример с гласуване на държавния бюджет, като с над 100 млн. лева е увеличен бюджетът на държавната администрация. „С един такъв акт даваме принос в сатанизиране на българския парламент, смята той.

Цецка Цачева заяви от своя страна, че е съгласна с Румен Петков, че се сатанизира парламента с изказването на Меглена Плугчиева. /News.bg

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632