Денков зове за спешен диалог миньорите, преработват плановете. Протестът: Изтеглете ги!

България 02.10.2023 08:34 Снимка: ДНЕС+

Денков зове за спешен диалог миньорите, преработват плановете. Протестът: Изтеглете ги!

Протестът на миньорите и енергетиците ескалира и поне засега блокадите по магистралите остават безсрочни, независимо че премиерът Николай Денков покани представители на синдикатите да дойдат в Министерския съвет в неделя. Те не се отзоваха и от действията им става ясно, че искат той да отиде при тях и че протестът се превръща в дългосрочен.

“Трябва да има разговор, но не през мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса”, каза в неделя привечер акад. Денков, след като напразно очакваше някой да дойде.

Той визира странната ситуация в събота, при която на 208-ия километър на “Тракия” - до разклона за Стара Загора, където бе окупирано от протестиращите, дойде енергийният министър Румен Радев. Тогава хората останаха на платното за София, а министърът и придружителите му, включително и шефовете на държавните ТЕЦ “Марица - изток 2” и “Мини Марица - изток”, бяха на платното за Бургас. Разделяше ги двойна мантинела, а за да се чуват, двете страни използваха един и същи мегафон, който си подаваха през мантинелата

Само един синдикалист се престраши да застане между двете мантинели, за да задава въпроси.

Странният диалог не доведе до нищо, тъй като исканията на протестиращите нараснаха - те призоваха за незабавно изтегляне на предадените в последния възможен момент в Европейската комисия териториални планове за трите въглищни региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Министър Радев се опита да им обясни, че това е невъзможно и преговорите по тези планове ще продължат до края на годината. Изтеглянето им и повторното им предаване чак след месец на практика намалява времето за водене на преговори по тях, тъй като до 31 декември т.г. всички страни членки с този проблем трябва да са договорили стъпките и сроковете за постепенното намаляване на производството на ток от въглища, рекултивацията на терените и проектите, в които ще се инвестира, за да се намери работа на съкратените.

В неделя Денков също бе категоричен, че ако сега страната ни оттегли плановете, парите се губят и “оттук насетне няма за какво да си говорим”.

“Възмутително е, че протести на “Мини Марица - Изток” се организират от водач на листа за общински съветници в община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални инициативи, няма да помогнат на хората, ще помогнат само на амбициите на политиците за местна власт. Няма да има решение с протести, блокади, волно или неволно подхранване на нечии политически амбиции”, посочи премиерът.

Денков видя и политическа намеса в протестите от конкретни партии. “Виждат се знамена на “Възраждане”, смятат че така ще спечелят популярност за изборите, но те работят срещу хората от региона. Също така има партийни участия от страна на левицата, има и други”, посочи още премиерът.

Междувременно протестиращите на Прохода на републиката се съгласиха да охлабят леко блокадата там, като пуснат движението на камиони до 12 тона между 16 и 20 часа в неделя и в понеделник сутринта от 6 до 10 часа. След това обаче те ще продължат блокадата и по всичко изглежда, че имат намерение да останат дълго, защото

в неделя по обед разпънаха палатки.

Те си организираха и свое сметоизвозване - има камион, който пристигна няколко пъти през деня, за да натовари боклуците, събрани в чували.

В същото време протестиращите край Стара Загора преговаряха с полицията, но не се съгласиха с предложението да освободят поне пътя за Димитровград с аргумента, че това ще застраши живота на гражданите, които пожелаят да дойдат пеш при тях, за да се присъединят към протеста.

Те призовават гражданите да ги подкрепят, като казват, че се борят за интересите на всички, тъй като

без “Марица - изток” ни чака много по-скъп ток и скок на всички цени.

Спорът по това продължи през целия ден, като лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов каза по БНР, че страната ни има най-малкото нужда от базова енергийна мощност, която същевременно да е и достатъчно маневрена, каквито са въглищните централи. В противен случай според Манолов ще дойде време след 18 часа страната да остане без ток и “няма да има тогава някои хора къде да си зареждат таблетите и да си правят смутита”, каза той.

Според него да се води разговор с правителството постфактум, т.е. след като териториалните планове вече са внесени в ЕК, е нелепо.

“Не можеш да загубиш нещо, което не си имал”, каза той в отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов обаче му опонира задочно, като каза, че себестойността на тока, произвеждан от въглищните централи, расте и ще продължи да поскъпва, тъй като се товари с увеличените цени на въглеродните квоти. Но подчерта, че въглищните централи все пак ще работят достатъчно дълго време - чак до 2038 г., и намаляването на производството ще става постепенно.

Освен това той подчерта, че правителството има намерение да развие на площадката на АЕЦ “Козлодуй” нови ядрени мощности, които да бъдат изградени и към 2035 г. да влезе в експлоатация нов ядрен блок с нетна мощност поне 1 гигават и няколко години по-късно - още 1 гигават. 

Площадката в “Белене” остава ядрена площадка, независимо дали оборудването, което се намира там, бъде продадено на Украйна, така че България може да планира нови ядрени мощности в бъдещ момент.

Междувременно Димитър Манолов отиде и до протестиращите на “Тракия”, като там загатна пред журналисти, че ако исканията не бъдат изпълнени, може да се мине и към ефективни стачни действия в бранша на енергетиката.

 И подкрепи позицията на миньори и енергетици, че не възнамеряват да ходят на преговори в София.

Засега не е ясно в какво биха се изразили тези закани, тъй като спирането на работата на въглещните централи най-малкото трябва да се съгласува с Електроенергийния системен оператор, а натоварването на енергийната система в момента не е чак толкова голямо, че евентуално спиране на въглищните централи да се отрази на цялата система.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945