Денков за „Пирогов“: Парламентът да приема закони, не да гледа кой директор на болница е сменен

България 05.12.2023 18:48 Снимка: ДНЕС+

Денков за „Пирогов“: Парламентът да приема закони, не да гледа кой директор на болница е сменен

Бил изненадан от "тази агресивна реакция"

„Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия“. Това коментира премиерът Николай Денков по повод смяната на директора на Спешната болница „Пирогов“.

„Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема Бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш Бюджета“, допълни премиерът.

Денков отрече да е давал дума на ГЕРБ да не сменя шефа на „Пирогов

„Както аз имам право да сменям заместник- министрите, така и той има права. Когато Хинков твърди, че има доклади, може да пристъпи към действия. Не мога да го спра, защото ще излезе, че му влизам в работата. Ако започна да се меся в МВР, ще питате защо се меся. Очаквам министъра да си защити позицията си пред хората и НС“, добави министър-председателят.

„Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има", обясни още той и добави, че ако се срещант позициите да се направи споразумение за управлението. Не може да има критики за нещо, което не е подписано е странно, обясни още Денков. 

Той беше категоричен, че е неприемливо бюджетът не може да става заложник, когато ставало дума за правомощия на министър. 

По темата с дерогацията премиерът каза, че е право на НС да си играе с рисковете, но след това ще си носят отговорността. 

Той разкри, че има интерес от различни страни за покупката на „Лукойл“„Притеснява ме, че някой действия ще са опит да се наруши работата на „Лукойл“, за да му намали цената. Не изключвам тази възможност“.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961