Деница Сачева: Най-добре се смее този, който се смее последен, недоверието ни все още е факт

България 10.06.2023 10:47 Снимка: ДНЕС+

Деница Сачева: Най-добре се смее този, който се смее последен, недоверието ни все още е факт

"Недоверието ни все още е факт, нека да видим за какво ще бъдат използвани инструментите на властта преди да даваме категорични оценки", това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Деница Сачева от ГЕРБ.

"Назначаването на Румен Спецов в НАП не беше изненада, защото самият господин Асен Василев ясно заяви, че ще дойде и ще работи със свой екип", каза Сачева.

"В случая, разбира се, това задълбочава разделителните линии, но нека да видим първо какви ще бъдат резултатите от неговата работа. Не бива да предпоставяме предварително това, че хората не могат да се развиват или да се поправят. Недоверието ни все още е факт, нека да видим за какво ще бъдат използвани инструментите на властта преди да даваме категорични оценки, посочи Сачева. 

"Ние никога не сме казвали, че даваме доверие. Дори и от парламентарната трибуна, когато прочетох декларацията на ГЕРБ-СДС много ясно заявих, че  ние не даваме кредит на доверие. Просто даваме кредит на време", каза още депутатката от ГЕРБ. 

"Моята цел не е да задълбочавам разделителните линии, а отново да връщам връщам разговора там, където е смисъла на това, което направихме", добави тя.

"Първо, човек никога не знае какво губи, когато печели и никога не знае какво печели, когато губи и може би най-добре се смее този, който се смее последен", каза още Сачева. 

"Ние също подкрепяме тезата, че следствието трябва да бъде независимо. Говорили сме по един и същи начин преди месеци, постъпихме по същия начин и сега. Това, че това е предложено от "Възраждане", а не е предложено от друг няма значение. Когато тезата е добра, тя заслужава подкрепа", посочи Сачева. 

По отношение на исканите имунитети, Сачева подчерта, че до тогава до когато Народното събрание се занимава с конституционна реформа и с промени в законите за съдебна реформа, няма да гласуват като парламентарна група за свалянето на имунитета на който и да е депутат.

"Така по никакъв начин не се гарантира безпристрастността към работата на народните представители. Що се отнася до това как ще се действа, говорихме за това да има комисия, в която да се взимат решения има или няма основание да бъде искан един имунитет", поясни тя.

По думите ѝ, всички политически сили не вярват в независимостта и безпристрастността на българската прокуратура. Докато не бъде направена реформа, всички упражнения по отношение на натиск, особено политически атаки, каквито се случват в момента, не трябва да се разглеждат по друг начин, освен като опит да бъде блокирана съдебната реформа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648