Ден на траур в Айтос след тежката катастрофа с три жертви

България 14.09.2021 18:56 Снимка: ДНЕС+

Ден на траур в Айтос след тежката катастрофа с три жертви

Технически експертизи трябва да дадат отговор какво е довело до тежкия инцидент

Обявиха ден на траур в Айтос заради тежката катастрофа с трима загинали, сред които и две деца. Инцидентът стана на централната улица, която е част от пътя за Ришкия проход.

Местните хора от години безуспешно настояват тежкотоварният трафик да бъде изведен от града, пише бТВ.

Около 21:30 ч. снощи камион, натоварен със зърно, преминава с висока скорост по централната улица на Айтос.

35-годишният шофьор губи контрол над машината.

Според очевидец, водачът не е успял да вземе завоя и се ударил в насрещно движещия се автомобил, след което се завъртял и изхвърчал в близката градинка. Една от вратите на каросерията се е откъснала от удара, прелетяла е около 50 м и е паднала в двора на къща в близост. Минути преди инцидента, мястото било пълно с хора.

Семейството на 32-годишния Нури се прибирало в Айтос, когато камионът връхлита върху колата им. На място загиват младият баща и двете му деца – на 5 и на 9 г.

„Назначени са вече достатъчно на брой експертизи, които ще ни дадат отговори на въпросите как е станало, каква е скоростта, имало ли е претоварване, имало ли е техническа неизправност“, обясни Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

От Пътната агенция отговориха, че при тях не е постъпвало искане от община Айтос за изграждане на обходен път:

„Третокласният път Провадия-Дъскотна-Айтос в урбанизираната територия на града се поддържа от община Айтос. Намерението за проектиране и изграждане на обходен път трябва да се инициира от общината и да е съобразено с общия устройствен план“.

От Института за пътна безопасност обвиниха държавните органи за липса на контрол върху тежките моторни превозни средства.

Преди година на същото място, тир се вряза в колона от чакащи на светофара автомобили и уби млада жена. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448