Демерджиев не е оптимист за местните избори - подготовката изоставала

България 25.09.2023 18:46 Снимка: ДНЕС+

Демерджиев не е оптимист за местните избори - подготовката изоставала

Очакванията ми за предстоящия местен вот не са оптимистични. Това заяви пред bTV бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той отбеляза, че сценарият от изтеклия запис много последователно се реализира и изрази очакване да се проведе докрай.

Целта е един минимален брой гласове да се доведе до един по-голям, което може да стане по много начин - или със съдействие, или с бездействие, посочи Демерджиев.

Той уточни, че по-скоро очаква да има бездействие, особено там, където има организирани изборни измами.

Демержиев изтъкна, че докато е бил министър, в определени махали активността на места е била свалена от 40% на 10%. Ние успяхме да прекъснем връзката между хората, които предлагат и организират такива манипулации, подчерта той.

По негови думи последните избори са показали още веднъж, че машинното гласуване има своята значимост.

Според Демерджиев Централната избирателна комисия и правителството изостават малко с графика по извършване на необходимите действия, за да се обезпечи безпроблемното гласуване във всичките му аспекти.

Бившият вътрешен министър счита, че е добре да бъде проверен и начинът на работа на софтуера за броене, който е на дружеството "Информационно обслужване".

"Това трябва да се направи, въпреки че законът не предвижда изрично такъв контрол, но не го забранява. И ако искаме да сме сигурни за това как протича машинния вот, трябва да се провери работата на софтуера за броене", категоричен бе той.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632