Делян Пеевски: ДПС няма да издигне кандидат за кмет на София

България 25.09.2023 15:17 Снимка: ДНЕС+

Делян Пеевски: ДПС няма да издигне кандидат за кмет на София

Настоя премиерът Николай Денков да вземе отношение по казуса с изгонените руски свещеници

ДПС няма да издигне кандидат за кмет на София и няма да подкрепи в София никого дори и на балотажа. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски. Партията обаче се е регистрирала за изборите в София, включително и за кмет на Столичната община.

Вчера от ДПС съобщиха, че ще предприемат законови промени за увеличаване на субсидията, за да се "осигури издръжката на храма". Пеевски обаче не влезе в конкретика.

"Според мен най-нормалното, което говорихме и с правителството, какво друго освен финансиране, да могат да се назначат свещеници", каза Пеевски.

Той се надява, че до края на деня ще стане ясно кой е собственик на църквата - българската или руската държава.

"Църквата трябва да отвори неминуемо. Не може да е заключен храма. Кой го е заключил - да зададем въпросите. Казва се, че свещеникът, който вече не е в България, го е заключил и е оставил ключовете в посолството. Нека да установим. При когото са ключовете, трябва веднага да отвори църквата, не може да е затворена. Няма храм, който да е затворен. Той трябва да е отворен за всички миряни", каза Пеевски.

Като "чудесна идея" той определи искането на БСП за изслушване на шефа на ДАНС Пламен Тончев във връзка с доклада за дейността на шпионите. "Щом са преценили службите, че има данни, това се е случило вече, тези лица, които са вредили на българската държава, не са в България. Сега е въпросът защо една църква в центъра на София е затворена, от кого и по каква причина", коментира депутатът.

Той поиска отговори на въпросите от правителството - да кажат кой е собственик на храма. "Все пак трябва да се покаже, че има власт. Надявам се премиерът да вземе отношение", каза той.

"И от политици, и от службите не трябва да има такъв тон. Това вреди на България по време на война при съседа. Трябва да спрат и от двете страни тези критики. ДАНС не трябваше да излиза с позиция по казуса. Трябваше председателят на ДАНС да поиска среща, да разговаря по темите, но не трябваше и от другата страна да има този тон без да сме се запознали с фактите, които неминуемо трябва да разберем", каза Пеевски във връзка с напрежението между политици и ДАНС относно казуса с изгонените свещеници. В събота сутринта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обвини агенцията, че се е забавила с експулсирането на тримата мъже, както и че другите страни са знаели първи за това.

Днес депутатите ще гласуват правилата, по които ще се променя конституцията. Пеевски обясни, че ДПС искат главният прокурор да има право само на един петгодишен мандат. "Вижда се, че на този пост нещата се израждат и стават по особен начин в този кабинет", коментира той.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482