ДБ с ново разяснение: Тайната на вота по пощата щяла да се пази като се слагат два плика един в друг

България 22.01.2021 12:25 Снимка: ДНЕС+

ДБ с ново разяснение: Тайната на вота по пощата щяла да се пази като се слагат два плика един в друг

Днес Desislava Atanasova е публикувала коментар по законопроекта на Демократична България за пощенско гласуване. Притесненията ѝ са две - че ограничаването на броя бюлетини, изпращани на един адрес до 3 (както е предложено), ще лиши някои семейства от възможността да гласуват изцяло по пощата. А второто е дали изпращането на лични данни, в т.ч. копие от лична карта, към ЦИК ще гарантира тайната на вота и равното избирателно право.

Отговорих ѝ следното:

Г-жо Атанасова, радвам се, че сте стигнали до законопроекта и че започва  дебат по темата. Ще коментирам като един от съавторите му.

Относно  броя на бюлетините - знаете, че основното притеснение от пощенското гласуване е, че с него ще се злоупотребява. Ограничението е с цел  пресичане на злоупотреби, но с удоволствие бихме се съгласили то да не е  "3", а да е равно на броя регистрирани по постоянен или настоящ адрес на съответния адрес. Въздържахме се да използваме това число (макар че то наистина е по-правилно), защото спазването на ограничението за брой  регистрирани на един адрес от Закона за гражданската регистрация по  места се прилага спорно.

Този въпрос е технически, а не концептуален, и вярвам, че тъй като има адекватни решения в рамките на парламентарния дебат, не е пречка пред  цялостната идея.

Второто  притеснение е малко по-концептуално, макар и там мотивите да са технически. Идеята му е избирателят, гласуващ по пощата, да докаже самоличността си. В други държави данните върху плика (изпращач, адрес), както и саморъчния подпис се считат за достатъчни, но знаете, че в нашия контекст е важно да има допълнително подсигуряване срещу  злоупотреби. Това обаче по никакъв начин не застрашава тайното гласуване (и равното  избиратлено право). Копието от личната карта е във външния плик. Пликовете се отделят след проверка на данните, а бюлетината остава във вътрешния плик, отделена от всички лични данни, докато дойде момента за  преброяване (и се съхранява в помещение с висока защита).

Бихме участвали в дебат по темата, за да разясним такива и други въпроси и да  стигнем до коректнтие технически параметри, стига да сме съгласни с концепцията на пощенското гласуване./tribune.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986