ДАНС разкри пълната схема в „Митниците“ - участието на Банкова, Коцев и връзките с Рашков (ВИДЕО)

България 17.04.2024 11:53 Снимка: ДНЕС+

ДАНС разкри пълната схема в „Митниците“ - участието на Банкова, Коцев и връзките с Рашков (ВИДЕО)

Шефът на ДАНС Пламен Тончев разказа за фабрики за нелегални цигари, подкупи, предавани на паркинга пред парламента и много връзки в МВР и "Митниците". Стефан и Марин Димитрови, които са арестувани за контрабанда са осигурявали политически и полицейски чадър над каналите чрез контактите си с Петя Банкова, шеф на Агенция "Митници", нейният заместник Людмил Маринов, Живко Коцев, главен секретар на МВР и Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи. Ето какво каза Тончев за бившия финансов министър Асен Василев:

Ние имаме установена само една комуникация между министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров (арестуван за контрабанда) и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР - Хасково. Буквално последните дни преди реализацията на Държавната агенция "Национална сигурност" на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция "Митници", но не се стигна до такова назначение.  

 На въпрос Тончев отговори, че спестява 90% от информацията, която има заради следствените действия и намекна, че Банкова нарочно проваля гледането на мярката по ареста си, чрез болничните на адвокатката си, за да се падне на подходящи съдии, които също протичали в разработката.

Ексминистърът на вътрешните работи Бойко Рашков запознал вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови. Обвинените баща и син, кадрували в МВР, твърди Пламен Тончев. Те имали влияние и върху назначенията в "Митниците". Петя Банкова назначавала, когото те ѝ кажели, съобщи Тончев. Според него тя е била в "доверителни отношения" със Стефан Димитров.

По време на изслушването стана ясно, че от средата на 2022 г. ДАНС има информация за организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда, като нейни лидери са задържаните Марин и Стефан Димитрови. Тяхната дейност била да осигурява коридор през най-големите гранични пунктове в страната за нелегален внос и износ на стоки. Димитрови са имали влияние в МВР, митниците и съдебната система, каза пред комисията Пламен Тончев, като добави, че те се познавали с Бойко Рашков от поне две години и половина. Той добави, че има данни баща и син Димитрови са поддържали контакти както с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев (от времето, в което Коцев оглавява ОД на МВР в София), така и с други служители, сред които Венцислав Кирчев -към онзи период директор на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, и Петър Субев - директор на Гранична полиция "Аерогари". По думите на председателя на ДАНС основната роля на Димитрови в контрабандния канал е да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности, с цел осигуряване на протекция. В замяна, лицата от държавните структури, получавали възнаграждения или им е осигурявано кариерно израстване.

Никола Николов - Паскал е имал съществено влияние в контрабандния канал, което е установено със СРС.

 

"Той се явява незаобиколим фактор в страната и региона за производството и контрабандата на нелегални цигарени изделия", каза председателят на ДАНС. По думите му Паскал се е ползвал с протекция на изпълнителната и съдебната власт. Информацията е предоставена на прокуратурата.

Председателят на ДАНС добави, че в Стефан Димитров са открити показания на анонимни свидетели по разработката. По данни на агенцията в момента Паскал работи с гражданин на Турция, за което се знае, че осигурява контрабандни канали на всякакви стоки, включително и наркотици през граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово".

В началото на 2024 г. Никола Димитров създава нов канал контрабанден канал за внос на нелегални цигари от Турция. До този момент е имало и нелегални фабрики на територията на България. През февруари камион с нелегални цигари преминава през българо-гръцката граница. Те били скрити под кутии със замразени тестени изделия, а шофьорът е български граждани - установява проверка на властите в Румъния. След това маршрутът на канала е променен.

Тончев съобщи, че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация, касаеща дейността на Агенция "Митници". По думите му тя е била преназначена към структура на ДАНС в Благоевград, но отказва да заеме този пост и напуска.

Установено е по категоричен начин, че Стефан Димитров е осигурил доверителни отношения с директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, нейният заместник Людмил Маринов и главният секретар на МВР Живко Коцев.

По думите на председателя на ДАНС Банкова, Маринов и Коцев са получавали "дарове" от Стефан Димитров за извършените от тях действия или бездействия на паркинга на парламента в София. ДАНС е разполагала с данни за предстояща нова такава среща на 3 април, денят на акцията в митниците. Тогава се очаквало тримата да получат материални облаги с цел "обезпечаване на изградения контрабанден канал". Сигнал ДАНС изпраща до Комисията по противодействие на корупцията, която извършва действия по претърсване в условията на неотложност. В Стефан Димитров са открити големи суми пари в лева и евро. В същия ден в село Црънча е открит камион с нелегални цигари. Водачът и собственик на камиона е същият, който е установен при проверката в Румъния.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361