Даниела Дариткова: Не е легитимна претенцията на президента за цялата власт

България 20.07.2020 12:48 Снимка: ДНЕС+

Даниела Дариткова: Не е легитимна претенцията на президента за цялата власт

Очаквах послания за легитимност и законност, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на обсъждането на петия вот на недоверие.

"Не може да се приема за легитимна претенцията на някой, пък бил той и президентът, за цялата власт. В Конституцията е записано, че никоя част от народа - политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност, не може си присвоява осъществяването на народния суверенитет", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ.  

По думите ѝ за пети път БСП внасят вот на недоверие като използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да се предизвика политическа криза и предсрочни избори.

„Не сте проявили особено уважение и собствен почерк при избора на темата "корупция" за втори път в този мандат. Надеждата ви е да намерите извънпарламентарна и президентска подкрепа, но, уви, заблуждавате се", предупреди социалистите  Дариткова. Според нея в "заплашително свития юмрук на президента" левицата е видяла "знак и надежда, че е дошло нейното време".

"Дистанцирахте се официално от дубайския сценарий, но иначе мотивите ви за вота са без аргументи, семпли, а прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията е в стила на партийните тезиси от 30 години, съдържащи само обещания и лозунги", изтъкна д-р Даниела Дариткова. Тя напомни, че упражняването на власт е свързано преди всичко с носенето на отговорност, а като най-голяма парламентарна група ГЕРБ има отговорност пред своите над 1 млн. избиратели.

„Носим тази отговорност заедно с нашите коалиционни партньори от Обединени патриоти и реализираме програмата си за управление", допълни председателката на ПГ на ГЕРБ.

Дариткова бе категорична още, че с оставка и без работещ парламент не биха могли да се реализират мерките за преодоляване на негативните последици от COVID-кризата. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954