Да се запази 9 процента ДДС искат от туристическия бранш

България 14.10.2021 14:51 Снимка: ДНЕС+

Да се запази 9 процента ДДС искат от туристическия бранш

Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация

Националният борд по туризъм /НБТ/ ще настоява да бъде запазена намалената ставка от за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 г., съобщиха от организацията. Мярката ще подпомогне бизнеса и ще стимулира туризма.

В допълнение държавата трябва да поеме такса смет и половината от данък сгради на хотелите за една година, които в момента са непосилни за собствениците, тъй като дори обектите, които не работят, продължават да дължат данък сгради и такса смет, посочват от НБТ и напомнят, че хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата.

"Готови сме и с други конкретни предложения, които да представим по време на предстоящото обсъждане на Закона за държавния бюджет за следващата година", посочва Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ, цитирана в прессъобщението.

Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри, смятат от Борда. Също така се усеща острата нужда от кадри, които напускат туризма. Хотели в зимните курорти може и да не отворят заради тежката ситуация.

Зимните курорти все още не могат да определят цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството и неяснотите дали ДДС ще остане 9 процента и през 2022 г., изтъкват от НБТ и допълват, че в момента няма хоризонт за планиране на предстоящия сезон. Наблюдава се пълна неяснота и несигурност в сектора.

Хотелиерите в зимните курорти ще разчитат отново предимно на българските туристи. Интерес има заявен от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Запитвания се наблюдават и от Полша. Бизнесът се надява да тръгнат чартърите от Ирландия и Великобритания.

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448